ΔΙΕΘΝΗ

«Επεσε» η κυβέρνηση της Πορτογαλίας

επεσε-η-κυβέρνηση-της-πορτογαλίας-448224

Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία και η πιθανολογούμενη προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αναμένεται να πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους για την ευρωζώνη, καθώς η είσοδος και τρίτης χώρας στο συγκεκριμένο πλαίσιο στην ουσία αποδυναμώνει τον μηχανισμό και σε αυτό το σημείο αναμένεται η Ευρώπη να ζητήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα. Ενδεικτική άλλωστε είναι η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισημαίνει πως ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο καταψήφισε στη βραδινή του συνεδρίαση το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας καθώς τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείμματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης Ζοζέ Σόκρατες που αποχώρησε από το κοινοβούλιο χωρίς να πει ούτε μια λέξη μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μετέβη αμέσως στο προεδρικό μέγαρο και μετά από 20λεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας υπέβαλε την παραίτησή του στον Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως ο Ζόζε Σόκρατες είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παραστεί στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου