ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίση συνεχίζεται στη Φουκουσίμα

η-κρίση-συνεχίζεται-στη-φουκουσίμα-448415

Σε θερμοκρασία βρασμού έφτασε χθες η ανοιχτή δεξαμενή όπου φυλάσσονται τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα του αντιδραστήρα 2 στη Φουκουσίμα. Στο μεταξύ, υψηλά επίπεδα ραδιοϊσοτόπων ανιχνεύθηκαν στη θάλασσα σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Το μόνο θετικό είναι ότι το εργοστάσιο συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτροδότησης και οι μηχανικοί άρχισαν τους ελέγχους πριν ανοίξουν το διακόπτη.

Στη δεξαμενή του αντιδραστήρα 2, η οποία βρίσκεται εκτός του προστατευτικού κελύφους, η κατάσταση φαίνεται επείγουσα. Ο ατμός που απελευθερώνεται είναι ραδιενεργός, ενώ αν η στάθμη του νερού πέσει οι ράβδοι καυσίμου θα μπορούσαν να λιώσουν και να κλιμακώσουν την κρίση.

«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να το φροντίσουμε το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αξιωματούχος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας. Ο Νισιγιάμα δήλωσε ότι οι ράβδοι ουρανίου στη δεξαμενή εκτέθηκαν εν μέρει στον αέρα. Διαφορετική ήταν όμως η εκτίμηση του εκπροσώπου της υπηρεσίας, Σίνζι Κίνζο, ο οποίος ανέφερε ότι οι ράβδοι πιθανότατα παραμένουν καλυμμένοι με νερό.

Καθησυχαστικές δηλώσεις έκανε στην Ουάσινγκτον ο Μπιλ Μπόρκαρντ, διευθυντής της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας: «Η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη σταθεροποίηση» είπε.

Σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή, οι αντιδραστήρες 1, 2 και 3 έχουν υποστεί βλάβες ή μερική τήξη της καρδιάς, ωστόσο τα δοχεία αντίδρασης και τα κελύφη γύρω από τους αντιδραστήρες παραμένουν άθικτα.

Σε μια άλλη θετική εξέλιξη, οι μηχανικοί και οι εργάτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο κατάφεραν να συνδέσουν καλώδια ηλεκτροδότησης και στις έξι μονάδες της Φουκουσίμα. Προτού όμως αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση πρέπει να ελεγχθούν οι αντλίες και άλλα εξαρτήματα των συστημάτων ψύξης.

Πιθανότατα θα περάσουν αρκετές μέρες μέχρι να αντικατασταθούν τα χαλασμένα εξαρτήματα και να αεριστεί ο χώρος από το εκρηκτικό αέριο υδρογόνο.

Ραδιενέργεια

Έντεκα μέρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, η ραδιενέργεια της Φουκουσίμα έχει εξαπλωθεί στη θάλασσα.

Εκατό χιλιόμετρα από το εργοστάσιο, τα επίπεδα ιωδίου-131 ήταν τη Δευτέρα 126,7 φορές πάνω από τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ τα επίπεδα καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Tepco, ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι, ανακοίνωσε επίσης ότι τα επίπεδα καισίου-137 ήταν 16,5 φορές πάνω από το όριο, ενώ τα επίπεδα του κοβαλτίου-58 ήταν εντός ορίων.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της εταιρείας, τα επίπεδα αυτά δεν είναι απειλητικά για την ανθρώπινη υγεία.

Σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το σταθμό, οι σταθμοί μέτρησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ανιχνεύουν ραδιενέργεια σε επίπεδα 1.600 φορές πάνω από το κανονικό. Τα επίπεδα αυτά θα ήταν επικίνδυνα για όσους έμεναν εκτεθειμένη στην περιοχή για πάνω από τρεις ημέρες.

Σε μεγαλύτερη απόσταση από το εργοστάσιο, τα επίπεδα ραδιενέργειας πέφτουν απότομα. Στο Τόκιο, 220 χιλιόμετρα από το Φουκουσίμα Νταΐτσι, η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό, τα επίπεδά της παραμένουν όμως τρεις φορές χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική ραδιενέργεια του εδάφους στην περιοχή του Τόκιο είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Τεστ αντοχής» και στο Κοζλοντούι

Η μοναδική μονάδα πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία που διαθέτει η Βουλγαρία θα υποβληθεί σε «τεστ αντοχής», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τις συνθήκες ασφάλειας των πυρηνικών τους αντιδραστήρων μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Στη βουλγαρική μονάδα έχουν παραμένει ενεργοί δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ τα τεστ θα παρακολουθήσουν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Το βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες πως ο έλεγχος στο Κοζλοντούι θα διεξαχθεί βάσει επτά διαφορετικών κριτηρίων: την τοποθεσία του αντιδραστήρα, τον κίνδυνο πλημμύρας, την κατασκευή των συστημάτων ψύξης, τις εφεδρικές γεννήτριες, την χρονική διάρκεια λειτουργίας και τον κίνδυνο τρομοκρατικών υποθέσεων.

Στη μονάδα, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, έχουν μείνει σε λειτουργία δύο αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής και ισχύος 1,000 MW. Τέσσερις παλιότεροι αντιδραστήρες της μονάδας είχαν κλείσει, ως μέρος των προϋποθέσεων για ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Η ημερομηνία των ελέγχων δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν τις τελευταίες ημέρες να υποβάλουν σε ελέγχους 143 αντιδραστήρες στα εδάφη τους, καθώς οι εκρήξεις στη Φουκουσίμα έχουν επαναφέρει στην Ευρώπη τους φόβους για την πυρηνική ενέργεια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου