ΔΙΕΘΝΗ

Αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ;

αναπόφευκτος-ο-εμπορικός-πόλεμος-κίν-637952

Συνεχίζονται στην Ουάσιγκτον οι διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Θα αποτραπεί ένας εμπορικός πόλεμος με διεθνείς επιπτώσεις; Ως τώρα είναι αντιφατικές οι αμερικανικές εκτιμήσεις επισημαίνει η Deutsche Welle.

Εδώ και μήνες εκτυλίσσεται «σκωτσέζικο ντους». Τη μια στιγμή ο εμπορικός πόλεμος Κίνας και ΗΠΑ μοιάζει αναπόφευκτος ενώ απ’ την άλλη, μηνύματα αισιοδοξίας του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter καλλιεργούν ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γούλμπουρ Ρος δήλωνε πρόσφατα ότι «απέχουμε ακόμα πολλά μίλια από την επίλυση» κάνοντας παράλληλα λόγο για «πιθανότητες επιτυχίας» στις διαπραγματεύσεις με την 30μελή κινεζική αντιπροσωπεία.

Αισιόδοξος εμφανίζεται επίσης και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν και αναφέρεται σε «σημαντικές προόδους» στις συνομιλίες.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ σε εξωτερικά ζητήματα Μάικελ Πίλσμπουρι είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι από τις διαπραγματεύσεις δεν θα προκύψουν απτά αποτελέσματα. Ο επικεφαλής του «Κέντρου Κινεζικών Στρατηγικών» στο συντηρητικό ινστιτούτο Χάντσον δεν μπορεί φανταστεί Πεκίνο και Ουάσιγκτον να υπογράφουν μέχρι τα τέλη του μηνός μια εμπορική συμφωνία.

Ο χρόνος όμως πιέζει. Η «εκεχειρία» στην οποία συμφώνησαν ο Αμερικανός και ο Κινέζος πρόεδρος στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες τον Δεκέμβριο εκπνέει τέλη Μαρτίου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία ο πρόεδρος Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλλει σχεδόν σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές δασμούς που θα αγγίζουν περίπου τα 500 δις δολάρια.

Σε ύψος ρεκόρ το ύψος του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος

Ενισχύεται ολοένα και περισσότερο το αμερικανό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα και εμφανίζεται κατά 17% αυξημένο σε σύγκριση με το 2017. Την ίδια στιγμή όμως, παρά την επιβολή δασμών, το κινεζικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11%.

Οι ΗΠΑ επέβαλλαν τους πρώτους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές πλυντηρίων και ηλιακά πάνελ τον Ιανουάριο του 2018.

Δύο μήνες αργότερα ακολούθησαν δασμοί 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα ενώ στις 15 Ιουνίου η Ουάσιγκτον επέβαλλε 25% δασμούς κυρίως σε εισαγωγές προϊόντων τεχνολογίας. Μια μέρα αργότερα ήρθε η απάντηση του Πεκίνου που επέβαλε δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και αυτοκινήτων ύψους 50 δις δολαρίων.

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή νέων δασμών που αφορούσαν πια στις μισές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Όταν όμως συναντήθηκαν στην Αργεντινή οι πρόεδροι Τραμπ και Σιπίνγκ και συμφώνησαν σε «εκεχειρία» λίγων μηνών, η Ουάσιγκτον ανέστειλε την επιβολή επιπλέον φόρων που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Υπάρχουν όμως και δείγματα εκτόνωσης. Την 1η Ιανουαρίου η Κίνα μείωσε τους φόρους στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων από 40% σε 15%. Σύμφωνα ωστόσο με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου η μείωση ισχύει μόνο για ένα τρίμηνο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Κίνα επέτρεψε και πάλι τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας. Τα πρώτα φορτία αναμένονται να φθάσουν στην Κίνα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2019.

Πηγή: Deutsche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου