ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

γαλλικές-στρατιωτικές-επιχειρήσεις-448472

Δυτικά πολεμικά αεροσκάφη κτύπησαν μαχητικό αεροπλάνο που ανήκει στις δυνάμεις του Καντάφι την ώρα που πετούσε προς την έδρα των εξεγερμένων Βεγγάζη, μετέδωσε το Al Jazeera, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος F-15E της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση τη νύχτα στη Λιβύη, ότι ο ένας από τους χειριστές διεσώθη και είναι ασφαλής. Κατόπιν εντοπίστηκε και ο δεύτερος χειριστής.

Ο εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι τόνισε ότι οι δυο χειριστές χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματα και πρόσθεσε ότι αιτία της αναγκαστικής προσγείωσης είναι πιθανότατα η μηχανική βλάβη και όχι εχθρικά πυρά. Η πληροφορία μεταδόθηκε αρχικά από την ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.

Δύο γαλλικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αποστολές στη Λιβύη από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Μαχητικά Rafale πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στη Λιβύη και δεν βάλλουν κατά στόχων, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να βρίσκεται την Τετάρτη σε διεθνή χωρικά ύδατα εντός του FIR Αθηνών.

Το αεροπλανοφόρο απέπλευσε από τη νότια Γαλλία το απόγευμα της Κυριακής για να μετάσχει στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Το Σαρλ ντε Γκολ έχει πλήρωμα 2.600 ατόμων μεταφέρει 14 πολεμικά αεροσκάφη Rafale και Super Etendard, δύο αεροσκάφη επιτήρησης αναγνώρισης και πέντε ελικόπτερα διάσωσης και συνοδεύεται από τέσσερις φρεγάτες. Συνήθως πλαισιώνεται από ένα υποβρύχιο, αλλά η παρουσία του δεν ανακοινώνεται.

Εκπρόσωπος των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η Γαλλία μπορεί να επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις πέρα από την περιοχή της Βεγγάζης από την Τετάρτη και μετά, τονίζοντας παράλληλα πως πριν από τις αεροπορικές επιχειρήσεις του Σαββάτου είχε ενημερώσει τους συμμάχους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε την Τρίτη την αεροπορική βάση της Σολενζάρα στην Κορσική, προωθημένη βάση των γαλλικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στην επιχείρηση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

Συνοδευόμενος από τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ, ο Σαρκοζί -ο οποίος είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας- επιθεώρησε τη δύναμη που συμμετέχει στις αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.

Μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η βάση 126-Σμηναγός Πρετσιόζι, που ονομάζεται Σολενζάρα, χρησιμεύει ως πλατφόρμα για τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μεταγωγικά.

Είναι η γαλλική βάση που βρίσκεται πλησιέστερα προς τις λιβυκές ακτές.

Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κορσικής, δημιουργήθηκε το 1952 από το ΝΑΤΟ, και συνήθως χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση γαλλικών αεροπορικών μοιρών που εναλλάσσονται για ασκήσεις πυρών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, και μονάδων αεροπορικών δυνάμεων συμμαχικών χωρών.

Καμία μονάδα δεν έχει αναπτυχθεί εκεί μόνιμα, με εξαίρεση μια μοίρα μεταγωγικών ελικοπτέρων που εκτελούν αποστολές διάσωσης στην ξηρά και στη θάλασσα.

Χρησιμοποιείται, επίσης, ως κέντρο προώθησης των γαλλικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, στο πλαίσιο επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Από εκεί αναχώρησε το 2ο σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (REP) το 1976, για επέμβαση στο Κολουέζι, στο Ζαΐρ, την τελευταία μεγάλη αερομεταφερόμενη επιχείρηση του γαλλικού στρατού.

Μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συνετρίβη

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα.

Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.

Ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Βινς Κρόουλι δήλωσε σε επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters ότι το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών συνετρίβη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρνούμενος να δώσει την ακριβή τοποθεσία.

Και οι δύο πιλότοι διασώθηκαν και είναι ασφαλείς.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη Λιβύη συντοντίζονται από τη Διοίκηση Αφρικής, που εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου