ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα σε στρατηγείο του Καντάφι

πλήγμα-σε-στρατηγείο-του-καντάφι-448566

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη εν μέσω σύγχυσης για το κατά πόσο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αποτελεί στόχο της δυτικής συμμαχίας που διευρύνεται με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Βρετανία υπαινίσσεται ότι ο Λίβυος συνταγματάρχης μπορεί να αποτελέσει στόχο, σε αντίθετη γραμμή φαίνεται να κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιθέσεις πλήττουν πλέον την «καρδιά» του καθεστώτος στην Τρίπολη, τη νύχτα χτυπήθηκε από βρετανικά μαχητικά «κέντρο διοίκησης» στο σύμπλεγμα κατοικιών του Μουαμάρ Καντάφι. Το κτήριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από πύραυλο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, ενώ χθες συνεδρίαζαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξελίξεις

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επεκτείνεται και σύντομα θα καλύψει μια περιοχή 1.000 χιλιομέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κάρτερ Χαμ, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη.

Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα της Λιβύης έχουν «εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό» και τόνισε ότι Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν κάνει πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.

Τόνισε ότι ο στόχος είναι η διοίκηση των επιχειρήσεων -που αυτή τη στιγμή είναι αμερικανική- να μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, οι χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, να μπορούν να το κάνουν.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων απέτρεψαν μία «σφαγή» στη Λιβύη.

Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού ενισχύθηκε με την ρίψη 10-12 πυραύλων κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων στη διάρκεια της νύχτας.

Αξιωματούχος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι «υποχώρησαν» από την Βεγγάζη και άλλες δύο πόλεις (Αζνταμπίγια και Μιζουράτα) μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη επαναλαμβάνονται από το πρωί της Δευτέρας, βάσει ανακοίνωσης εκπροσώπου του γαλλικού Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχη Τιερί Μπιρκάρ. Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Κορσικής και του Σεν-Ντιζιέ (ανατολική Γαλλία) και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν στη ζώνη των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, έξι νορβηγικά F-16 κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν είτε από τις βάσεις της Κρήτης, είτε από εκείνες της Σαρδηνίας.

Στις επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος προχώρησε σε αναδίπλωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι εξακολουθεί να στηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά τις επικρίσεις που διατύπωσε για τη σφοδρότητα των δυτικών βομβαρδισμών και τις απώλειες αμάχων.

Ανώτερο στέλεχος των Λίβυων αντικαθεστωτικών δηλώνει, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα διαπραγματευτούν με τον Λίβυο ηγέτη. «Θα περιμένουμε το τέλος του παρά θα διαπραγματευτούμε. Καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου. Θα κριθεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του» δήλωσε ο Αμπέντ Αλ-Χαφίζ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε στο Reuters ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους δυτική πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Κάτοικος της πόλης δηλώνει ότι σε μάχες της Κυριακής σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της Μιζουράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι τόνισαν τη Δευτέρα ότι «ενθαρρύνουν» τα αεροπορικά πλήγματα των ξένων δυνάμεων κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι, τονίζουν όμως ότι απορρίπτουν το ενδεχόμενο χερσαίων δυνάμεων. Υπογραμμίζουν ότι στόχος τους παραμένει η κατάληψη της Τρίπολης.

Νεκρός φέρεται ένας από τους γιους

Ενας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι Χαμίς υπέκυψε στα τραύματά του τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της Τρίπολης, μεταδίδουν δικτυακοί τόποι της λιβυκής αντιπολίτευσης και αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαμίς Καντάφι, ο οποίος ηγείτο επίλεκτου τάγματος, φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή κάποιοι συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο Arabian Business, τον οποίο επικαλείται σε τηλεγράφημά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πόλεμος» Πούτιν – Μεντβέντεφ

Την έντονη αντίδραση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ προκαλούν οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θυμίζει «μεσαιωνικά καλέσματα σε σταυροφορίες». «Απαράδεκτη» η χρήση του όρου «σταυροφορίες», λέει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε χθες τη χρήση βίας κατά μιας τρίτης χώρας, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει στρατιωτική δράση στην Λιβύη.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών έχει γίνει μια ισχυρή τάση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ότι τα γεγονότα στη Λιβύη δείχνουν ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις όσον αφορά τη χρήση βίας στις διεθνείς υποθέσεις» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται μια ισχυρή τάση και μια σταθερά στην (πολιτική) των ΗΠΑ.

«Όλο αυτό γίνεται με το πρόσχημα της υπεράσπισης του άμαχου πληθυσμού. Πού είναι η λογική; Πού είναι η συνείδηση; Σε αυτό δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο» υπογράμμισε, ενώ λίγο πριν είχε παρομοιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει την προσφυγή στη βία για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη με το κάλεσμα σε σταυροφορίες στη διάρκεια του Μεσαίωνα.

«Η απόφαση είναι ελλιπής και ελαττωματική» είπε.

Λίγο αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χρήση του όρου «σταυροφορίες» είναι «απαράδεκτη».

Τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά τόνισε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά σχέδια της Ρωσίας. Ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα διπλασιάσει από το 2013 την παραγωγή της σε συστήματα στρατηγικών πυραύλων.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times που συνελήφθησαν στη Λιβύη από δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι απελευθερώθηκαν και βρίσκονται στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου