ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες σταθεροποίησης στη Φουκουσίμα

ελπίδες-σταθεροποίησης-στη-φουκουσί-448805

Στη διάτρηση των οροφών των κτηρίων όπου στεγάζονται οι αντιδραστήρες 5 και 6 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα προχώρησε το Σάββατο η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), ώστε να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου. «Λόγω των φόβων για συγκέντρωση υδρογόνου εκ νέου στους αντιδραστήρες αριθμός 5 και 6, η Tepco άνοιξε τρεις οπές 3 ως 7,5 εκατοστών στις οροφές» των κτηρίων, όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η ηλεκτροδότηση πρόκειται να αποκατασταθεί σήμερα στους αντιδραστήρες 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες 3 και 4, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εργοστασίου.

Παράλληλα, μηχανικοί χρησιμοποιούν αντλία νερού που λειτουργεί με ντίζελ, για να ρίξουν νερό και να ψύξουν το καύσιμο του αντιδραστήρα 5. Η προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικές αντλίες νερού διαρκεί ημέρες στο εργοστάσιο.

Ένα ηλεκτρικό καλώδιο συνδέθηκε με τον αντιδραστήρα 2 προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης. Ωστόσο, η παροχή ρεύματος δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας.

Εάν συμβεί αυτό, διευκολύνονται σημαντικά οι προσπάθειες να ψυχθούν οι αντιδραστήρες, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.

Το Σάββατο σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών στην επαρχία Ιμπαράκι, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100χλμ βορειοανατολικά του Τόκιο.

Εν τω μεταξύ, όσο περνούν οι ώρες τόσο αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον τρομακτικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν καταγραφεί 7.197 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών, ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι, ύψους 23 μέτρων. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει πολύ εκείνον του σεισμού στο Κόμπε, τον Ιανουάριο του 1995, που είχε στοιχίσει τη ζωή 6.434 ανθρώπων.

 
Πολιτική συνεννόηση
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν «ευρύ συνασπισμό», για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι κι εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.

Ο Καν αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την «ισχυροποίηση της κυβέρνησης», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση έχει κηρύξει «πολιτική εκεχειρία» μετά το σεισμό.

Μία πρόταση που εξετάζεται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των υπουργείων με την δημιουργία νέων για την διαχείριση της πολιτικής για την αρωγή και την ανάκαμψη.

Το ποσοστό του Καν έχει υποστεί καθίζηση κατά περίπου 20% μετά το σεισμό, λόγω των ανακολουθιών στην διαχείριση της κρίσης και την κακή διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 10 τρισεκατομμύρια γιεν (127 δισεκατομμύρια δολάρια, 90 δισεκατομμύρια ευρώ) για τον δανεισμό των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και στην επανέναρξη της λειτουργίας τους, γράφει ακόμα η Nikkei.

Τέλος, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο υπέβαλε τα συλλυπητήριά του στα θύματα του σεισμού και του τσουνάμι σε μια σπάνια επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Ο Χου είπε στον πρεσβευτή της χώρας Ουιτσίρο Νίουα ότι ο κινεζικός λαός συναισθάνεται την οδύνη της Ιαπωνίας και προσέφερε βοήθεια, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Ελπίζουμε ότι ο ιαπωνικός λαός θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες και θα ανοικοδομήσει την πατρίδα του» είπε ο Χου, κάνοντας μια συμφιλιωτική χειρονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου