ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο «ταφής»

ανοιχτό-το-ενδεχόμενο-ταφής-449081

Ελάχιστη πρόοδος διαπιστώνεται στις προσπάθειες των μηχανικών που εργάζονται στη Φουκουσίμα να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους.

Ειδικά εξοπλισμένα οχήματα προχωρούν την Παρασκευή σε ρίψεις νερού στον αντιδραστήρα 3, ενώ φαίνεται να μελετάται πλέον και το ενδεχόμενων «ταφής» των αντιδραστήρων.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση των αρχών να αυξήσουν κατά μία μονάδα, από 4 σε 5, το επίπεδο της σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος.

Παράλληλα, το κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που βρίσκεται στη χώρα θα ξεκινήσει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι οι επιθεωρητές δεν θα μεταβούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΙΑΕΑ.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες φαίνονται να παραδέχονται ότι η ταφή σε άμμο και τσιμέντο ίσως είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί μια καταστροφική διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η μέθοδος αυτή είναι εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1986 για την «μόνωση» των διαρροών του Τσερνόμπιλ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ταφής των αντιδραστήρων εξετάζεται ως πιθανότητα, γεγονός υποδηλώνει ότι οι λιγότερος δραστικές λύσεις όπως η ρίψη νερού από ελικόπτερα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι αρχές ελπίζουν ακόμη να μπορέσουν να επιδιορθώσουν το καλώδιο ενέργειας σε τουλάχιστον δύο αντιδραστήρες ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ψύξης και να αποτραπεί η τήξη τους.

Όπως δήλωσε ο Γ. Αμάνο μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, δίνεται «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.

Την Παρασκευή, ειδικά οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν νέες ρίψεις νερού στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3 του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, τον πλέον «επικίνδυνο», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων άρχισαν να ρίχνουν νερό στη δεξαμενή καύσιμου του αντιδραστήρα, ενώ ατμός υψώνεται από το ημι – κατεστραμμένο κτίριο που τον στεγάζει.

Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Χιλιάδες τα θύματα

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι δεν περίμενε το μέγεθος της φυσικής καταστροφής, με αποτέλεσμα να μην ενεργήσει όσο γρήγορα θα έπρεπε..

Μία εβδομάδα μετά τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ισοπέδωσε ολόκληρες παραλιακές πόλεις, μετράει 6.900 νεκρούς, περισσότερους από εκείνους που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, και περισσότερους από 10.700 αγνοούμενους, ενώ το ενδεχόμενο του πυρηνικού ολέθρου ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί.

Χθες το μεσημέρι, στις 14:45 (τοπική ώρα) ακριβώς την ώρα του σεισμού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου