ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν νέο πρόεδρο

χάος-στη-βενεζουέλα-οι-ηπα-αναγνώρισα-646995

Στο χάος βυθίζεται η Βενεζουέλα μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτεί η απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος.

Σε διάγγελμά του προς τον λαό της Βενεζουέλας αμέσως μετά την αναγνώριση του ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουάιδο ως «προσωρινό πρόεδρο» της χώρας από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαδούρο κατήγγειλε τον Τραμπ για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του σε συνεργασία με την αντιπολίτευση και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ . Έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης αλλά και υποστηρικτών του Νικολάς Μαδούρο. Ηδη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 16 νεκρούς.

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρρύσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από “σκοτεινά συμφέροντα”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: “Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον Γκουάιδο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση της Ουάσινγκτον. Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Εκλογές ζητεί η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουάιδο, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας. «Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική — τη Βραζιλία και την Κολομβία — οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ως τον μεταβατικό πρόεδρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ, δήλωσε από την πλευρά του: «αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε παρά να απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει ηρεμία, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους. Θέλουμε να αποφευχθεί το ξέσπασμα βίας, το να υπάρξουν τραυματίες. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και θέλουμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει να υπάρξει κλιμάκωση».

Ποιοι υποστηρίζουν τον Μαδούρο-ποιοι τον Γκουαϊδό

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε την Τετάρτη τον Χουάν Γκουαϊδό, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, ως τον πρόεδρο της χώρας αυτής, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου. «Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν “την ελευθερία και τη δημοκρατία”, στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και στην αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά την απόφαση του Χουάν Γκουαϊδό, του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης — του μοναδικού θεσμού που ελέγχει η αντιπολίτευση — να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

Οι Κουβανοί εκφράζουν «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου