ΔΙΕΘΝΗ

Μάχη με κάθε μέσο δίνουν οι Ιάπωνες

μάχη-με-κάθε-μέσο-δίνουν-οι-ιάπωνες-449375

Μάχη με όλα τα μέσα δίνουν οι Αρχές στην Ιαπωνία για να αποτρέψουν τα χειρότερα όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

 

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ιαπωνία και ζήτησε ενότητα για το τιτάνιο έργο της ανόρθωσης.

«Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στη Φουκουσίμα οι Αρχές δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στα πυρηνικά εργοστάσια.

Η κατάσταση είναι άσχημη στους αντιδραστήρες 2 και 3, όπου φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη το δεύτερο (από τα τρία) «προστατευτικά στρώματα» των αντιδραστήρων.  

Νωρίς το πρωί (ώρα Ιαπωνίας) ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του αντιδραστήρα 3.

Οι Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, ωστόσο, οι επιχειρήσεις διεξάγονται με δυσκολία, λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εργάζονται 180 ειδικοί (αντί 50) για να ελέγξουν τους αντιδραστήρες.

Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα είναι ανήσυχοι και οργισμένοι, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια» υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, εκφράζοντας την ελπίδα οι Ιάπωνες συνολικά να δείξουν αλληλεγγύη.

Οι Γάλλοι πάντως εμμένουν ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν, ισχυρίστηκε ότι η χώρα χάνει το έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη νότια Ιαπωνία.

Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος επικεφαλής της Ατομικής Επιτροπής, Σεργκέι Κιριγένκο, εκτίμησε ότι «επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο». Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Σεισμός,  τσουνάμι και τώρα… χιόνι

Πυκνό χιόνι καλύπτει από χθες το πρωί το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια.

Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

«Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη» λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 96 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό.

«Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα» λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

 

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται – μόνο στην πόλη Ισινομάκι υπολογίζονται σε 10.000, περισσότεροι από τους μισούς. Άλλοι 10.000 είναι οι αγνοούμενοι στη πόλη Μιναμισανρίκου.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι εντός της ημέρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πώς να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι – η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό -απολύτως τίποτα» είπε ο Πιότρ Όνακ τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε έχοντας περάσει τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Στο Τόκιο η κυκλοφορία στους δρόμους έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς πολλοί κάτοικοι προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν συνεχώς δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ήδη, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να αναχωρήσουν, ενώ ταξιδιωτική οδηγία έχει εκδώσει η Αυστραλία και η Τουρκία.

Αμερικανική βοήθεια

Σύμφωνα με τον Γιουκίο Εντάνο, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή. «Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη» πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Παρά ταύτα, το Πεντάγωνο έχει ζητήσει από τις δυνάμεις του να παραμείνουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μιλίων (80 χιλιόμετρα) από το πυρηνικό εργοστάσιο, λόγω του κινδύνου από τη ραδιενέργεια. Διαβεβαιώνει δε ότι κανένας Αμερικανός ένστολος δεν παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια, αν και ορισμένοι έλαβαν προληπτικά δόσεις ιωδίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου