ΔΙΕΘΝΗ

Πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία

πυρηνικός-εφιάλτης-στην-ιαπωνία-450044

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τις αρχές της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που χτύπησαν ανεπανόρθωτα τη χώρα, σβήνοντας περιοχές από τον χάρτη, οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 50.000, αφού μόνο σε μία πόλη οι αρχές αναζητούν 23.000 ανθρώπους. Σε περίπου 4.000 υπολογίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Στο μεταξύ, δύο ήταν τελικά οι εκρήξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) στον Αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών. Εννέα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά, όμως συναγερμός έχει σημάνει και για τον αντιδραστήρα 2.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης.

Οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 έχουν μείνει εκτεθειμένοι στον αέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τήξης. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα ανακοίνωσε ότι άρχισε να διοχετεύεται νερό.

Όσον αφορά στους αντιδραστήρες που βρίσκονται στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκοσίμα Νταϊνί, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ψύχονται με ασφάλεια δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν διοχετεύσει προληπτικά 230.000 δόσεις ιωδίου σε κέντρα φιλοξενίας Ιαπώνων ως μέσο προφύλαξης για ενδεχόμενη έκθεση σε ραδιενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η Υπηρεσία αναφέρει, επικαλούμενη πληροφορίες που έχει λάβει από την ιαπωνική κυβέρνηση, ότι έχουν απομακρυνθεί περίπου 185.000 πολίτες από περιοχές που βρίσκονται κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς που επηρεάστηκαν από τον πανίσχυρο σεισμό της Παρασκευής.

Επισημαίνεται ότι η διάθεση του ιωδίου έγινε προληπτικά.

Δύο νέες εκρήξεις

Το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών και ακολούθησαν δύο εκρήξεις στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου (το εργοστάσιο διαθέτει συνολικά έξι αντιδραστήρες). Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν εννέα άτομα, ενώ ένας αγνοείται. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση και για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε πως η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί παραμένει ανησυχητική και πως οι αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιορίσουν τη ζημιά. Νωρίτερα η TEPCO είχε ανακοινώσει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα ξεπέρασαν το επίπεδο ασφάλειας, αλλά αυτό δεν αποτελεί «άμεση απειλή» για την δημόσια υγεία.

Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί και δέκα χιλιομέτρων γύρω από το κοντινό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊνί.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

«Έκρηξη σημειώθηκε στο κτίριο του αντιδραστήρα, αλλά το κέλυφος του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημίες. Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές εκρήξεις.

Η ίδια Υπηρεσία κατέταξε το επεισόδιο στην βαθμίδα 4 της διεθνούς επταβάθμιας κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών επεισοδίων. Το Τσερνόμπιλ είχε καταταχθεί στη βαθμίδα 7.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα. Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες όπου φαίνεται καπνός να βγαίνει από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονταν πυρετωδώς από την Παρασκευή για να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων, όταν η κύρια σεισμική δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησαν έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

Παρόμοια έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο στον αντιδραστήρα υπ΄ αριθμόν 1 του ίδιου πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Τόκιο.

Βοήθεια από ΗΠΑ και Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν τις αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσουν την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε πως ομάδα ειδικών έχει σταλεί στο Τόκιο, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί στα πυρηνικά από την Υπηρεσία Ενέργειας και Υγείας, αλλά και της Επιτροπής Πυρηνικής Εποπτείας (NRC).

«Τα μέλη της NRC είναι ειδικοί σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν τους Ιάπωνες συναδέλφους τους» επισήμανε ο ίδιος.

Επίσης, η ρωσική εταιρία Rosatom προσέφερε βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους ιαπωνικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και ήδη 75 Ρώσοι διασώστες βρίσκονται στη χώρα.

Διαδοχικές διακοπές ρεύματος

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό των 9 βαθμών όσο και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ανησυχία στη Ν. Κορέα

Μετά την πρώτη έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το Σάββατο, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας προχώρησε στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από πιθανή διαρροή ραδιενέργειας.

Η Επιστημονική Επιτροπή συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις από τις εκρήξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα, αν και μέχρι τώρα οι νοτιοκορεατικές αρμόδιες αρχές θεωρούν σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στη χώρα. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρίσκεται 1.000 ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Οι άλλες τρεις επιτροπές θα εξετάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στην Ιαπωνία, την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών εργοστασίων ατομικής ενέργειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού στις τοπικές βιομηχανίες.

Στο μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιεί ελέγχους σε εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα για πιθανή μόλυνση από της ραδιενέργεια.

Η ΑVA, η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Σιγκαπούρης θα ελέγχει δείγματα από όλα τα προϊόντα ως προληπτικό μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου