ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάστηκε για τρομοκρατία Τσέχος που επιχείρησε να ενοχοποιήσει μετανάστες

καταδικάστηκε-για-τρομοκρατία-τσέχο-658631

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών επιβλήθηκε σήμερα στην Τσεχία σε έναν 71χρονο συνταξιούχο, ο οποίος το 2017 μπλόκαρε σιδηροδρομικές γραμμές στα βόρεια της Πράγας ρίχνοντας κορμούς δέντρων κι επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη σε μουσουλμάνους μετανάστες, αφού σκόρπισε φυλλάδια με τη φράση «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

Σύμφωνα με το BBC, εμπειρογνώμονας ανέφερε ότι από τύχη τα δύο διερχόμενα τρένα δεν εκτροχιάστηκαν και δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους επιβάτες τους.

Το δικαστήριο της κεντρικής Βοημίας καταδίκασε τον Γιάρομιρ Μπάλτα και παράλληλα διέταξε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θεραπεία. Ο ίδιος είχε κάνει δωρεές στο ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα SPD, το οποίο είχε επικρίνει τις πράξεις του κατηγορουμένου.

Ο 71χρονος φέρεται να δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν ήθελε να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση, αλλά να αντισταθώ, ενώ τοπικά μέσα ανέφεραν ότι σκοπό είχε να ενισχύσει την αντίσταση του λαού για να μην γίνουν δεκτοί μετανάστες στη χώρα.

Δημοσιεύματα επισήμαναν την ειρωνεία του γεγονότος ότι ο ηλικιωμένος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάζεται στη χώρα με βάση τον νόμο περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά για ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο δικαστής ανέφερε ότι ο Μπάλντα χειραγωγήθηκε από δημόσια πρόσωπα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την ευπιστία και τους φόβους των ανθρώπων.

«Ο κατηγορούμενος είναι κατά κάποιον τρόπο θύμα αυτής της χειραγώγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις του. Ίσως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι το μίσος γεννά περισσότερο μίσος» τόνισε.

Η Πράγα έχει απορρίψει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να πιέσουν τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να δεχτούν το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου