ΔΙΕΘΝΗ

«Πυρηνικός» συναγερμός στην Ιαπωνία

πυρηνικός-συναγερμός-στην-ιαπωνία-450370

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιαπωνία μετά την έκρηξη που έγινε αισθητή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τζίτζι. Η έκρηξη έγινε σε έναν από τους δύο αντιδραστήρες και έχει αποκλειστεί η γύρω περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Επίσης, απαγορεύθηκε σε δημοσιογράφους του BBC να πλησιάσουν σε απόσταση 60 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρία του Τόκιο, Tepco, η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.

Ο Γιουκίο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1) που ανήκει στην εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

«Ερευνούμε τα αίτια και την κατάσταση και θα τα δημοσιοποιήσουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Εντάνο.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι οι αρχές «λαμβάνουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων» της γύρω περιοχής.

Η διάμετρος εκκένωσης –με κέντρο τα εργοστάσια Φουκουσίμα 1 και 2- επεκτάθηκε στα 20 χιλιόμετρα από τα 10 χιλιόμετρα που ήταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η τοπική κυβέρνηση έλαβε αυτή την εντολή από την κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς έχουν μειωθεί έπειτα από την αύξηση που είχαν σημειώσει μετά την έκρηξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Εξάλλου τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «τραυματίστηκαν ελαφρά» από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από τον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νο1, που καταστράφηκε χθες έπειτα από έκρηξη που οφείλεται σε μετασεισμό, αντιστοιχεί στο ετήσια αποδεκτό όριο.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης «σούπερ πυροσβέστες» αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή περίσταση.

Παράλληλα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.

Στέλεχος της Υπηρεσίας έκανε τις δηλώσεις στο πρακτορείο Ρόιτερς χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο Τζίτζι μετέδωσε πως σημειώθηκε έκρηξη στον πληγέντα από τον σεισμό αντιδραστήρα τύπου Νταΐτσι 1, ηλικίας 40 ετών, και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που έχει αναγκάσει τις αρχές να εκκενώσει μία ζώνη άνω των 20 χλμ. και να καλέσει τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν καπνούς να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

Στην περιοχή καταβάλλονται προσπάθειες να ελεγχθεί η πίεση σε δύο πυρηνικούς σταθμούς που παρουσίασαν πρόβλημα έπειτα από το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν ήδη από τις γύρω περιοχές.

Η Ιαπωνική εταιρία ηλεκτρισμού Tepco προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα 2, αφού έκανε το ίδιο και στο εργοστάσιο Φουκοσίμα 1, όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στην αίθουσα ελέγχου μετρήθηκαν 1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκοσίμα εντοπίστηκε ραδιενεργό Καίσιο. Το εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά το φονικό σεισμό έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

«Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση» δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3 χλμ., διαβεβαίωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι παραδόθηκε ψυκτικό υγρό στην Ιαπωνία για χρήση σε πυρηνικό εργοστάσιο. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές εάν το ψυκτικό αυτό υλικό χρησιμοποιήθηκε τελικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου