ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

νέοι-βομβαρδισμοί-στη-λιβύη-452345

Την ισχυρή αντίσταση των αντικαθεστωτικών συναντούν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, καθώς ο έλεγχος της Τρίπολης δεν έχει κριθεί και οι δύο πλευρές μάχονται να «κατακτήσουν» την πρωτεύουσα. Υπό σκέψη το ειρηνευτικό σχέδιο του Ούγκο Τσάβες, λέει ο Αμρ Μούσα, ενώ κατά το Αλ Τζαζίρα η πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας έχει γίνει αποδεκτή από τον Λίβυο ηγέτη.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, χθες οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα και τη γειτονική Ατζαμπίγια. Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι απέκρουσαν και αυτή την επίθεση και πως οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη οπισθοχώρησαν προς την πόλη Ρας Λανούφ. Σκληρές μάχες εκτυλίχθηκαν και την Τετάρτη στην ίδια πόλη, της οποίας ο έλεγχος θεωρείται μείζονος σημασίας, λόγω των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών έγινε λίγες ώρες μετά την απειλή του συνταγματάρχη Καντάφι ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση τότε θα υπάρξει ένα «νέο Βιετνάμ».

«Χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όπλα σε ένα εκατομμύριο ή δύο εκατομμύρια ή τρία εκατομμύρια (Λίβυους) και θα ξεκινήσει ένα νέο Βιετνάμ» απείλησε ο Μουαμάρ Καντάφι.

Διχάζει η στρατιωτική επιλογή

Η Συμμαχία δεν έχει καμία πρόθεση επέμβασης στην κρίση στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τη στιγμή που Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ανασύρουν σχέδια βασισμένα στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του ’90. Η προοπτική διχάζει τη διεθνή κοινότητα• υποστηρίζει τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού η Γαλλία, αλλά μόνο κατόπιν έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντίθετη σε κάθε συζήτηση δηλώνει η Γερμανία.

Τη στιγμή που οι δυνάμεις του Καντάφι επιχειρούν αντεπίθεση στην ανατολική Λιβύη, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει, αλλά ετοιμαζόμαστε με σύνεση για κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε τις εκκλήσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, η οποία υπό το φόβο βομβαρδισμού από το καθεστώς Καντάφι φέρεται να ζητά διεθνή αεροπορική επέμβαση για να διατηρήσει τις θέσεις της έναντι των δυνάμεων του καθεστώτος, αρκεί να υπάρχει συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ράσμουσεν υπογράμμισε ότι στο ψήφισμα που υιοθέτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβάλλοντας κυρώσεις στο καθεστώς Καντάφι, δεν γίνεται αναφορά στη χρήση στρατιωτικής βίας. Ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προσέκρουσε στην αντίδραση της Ρωσίας, ενώ και εντός ΝΑΤΟ πολλές χώρες διαφωνούν ως προς το ενδεχόμενο επέμβασης.

Η Γαλλία έχει υπογραμμίσει εξ αρχής ότι για οποιουδήποτε είδους επέμβαση απαιτείται ξεκάθαρη εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε την Πέμπτη ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι μία επιλογή που θα μπορούσε και θα πρέπει να εξεταστεί, αλλά μόνο εάν υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Αλέν Ζιπέ συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ και κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν επισήμαναν πως θα στηρίξουν την ιδέα της δημιουργίας μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων εάν οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία και η Γαλλία εργάζονται πάνω σε «τολμηρές και φιλόδοξες προτάσεις» για να τις παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξηθεί η πίεση στον Καντάφι.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία τόνισε, διά του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε, ότι τάσσεται κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη ώριμο να αποφασιστεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Δεν συμμετέχουμε, και δεν συμμεριζόμαστε την συζήτηση περί στρατιωτικής επέμβασης, διότι πιστεύουμε πως αυτό θα ήταν πολύ αντιπαραγωγικό» τόνισε ο ίδιος κατά τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της κεντρικής Ευρώπης στην Σλοβακία.

Ο Βέστερβελε τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι, να παγώσουν κάθε ροή χρήματος προς τη Λιβύη τους επόμενους μήνες, ώστε να απομονωθεί ο Μουαμάρ Καντάφι και η οικογένειά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ταυτόχρονα την Πέμπτη ότι η χώρα του αντιτίθεται σε στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της κρίσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει πως μία επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα ήταν «ανόητη».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου