ΔΙΕΘΝΗ

Τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο [εικόνες]

τρομοκρατική-επίθεση-στο-στρασβούργ-691695

Συναγερμός σήμανε στο Στρασβούργο όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης, κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά, στην Γκραντ Ρου όπου βρίσκονται πολλά καταστήματα και εστιατόρια.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών της επίθεσης στην αγορά αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αστυνομία από την πλευρά της, σύμφωνα με το france24 εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι δύο.

Νωρίτερα, άλλη πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη «ανταλλαγή πυρών στη συνοικία» όπου «είχε περιοριστεί» ο ύποπτος, ο οποίος έχει «ποινικό μητρώο» και είχε δώσει έναν χαμηλότερο απολογισμό θυμάτων, δύο νεκρούς και 11 τραυματίες, οι επτά σε σοβαρή κατάσταση και τέσσερις ελαφρύτερα τραυματίες.

Αυτός φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης, 29 ετών, γνωστός στις Αρχές.

Η γαλλική αστυνομία έχει εντοπίσει και παγιδεύσει τον δράστη της επίθεσης η οποία διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης (11/12) στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου και άνδρες της ανταλλάσσουν πυρά μαζί του, δήλωσε πριν από λίγο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο δράστης φέρεται να είναι ένας 29χρονος με ποινικό μητρώο, ιδίως για κλοπές, ο οποίος βρισκόταν σε «λίστα παρακολούθησης» των γαλλικών αρχών.

Πριν τραπεί σε φυγή, ο δράστης τραυματίστηκε από τα πυρά περιπόλου του στρατού που εκτελεί την αποστολή Sentinelle.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d’ Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρου, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Μία αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA έκαναν λόγο για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, ανέφερε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος.

“Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα“, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, τόνισε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και το γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, συμπλήρωσε.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος.

“Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου