ΔΙΕΘΝΗ

Σφίγγει ο κλοιός για τον Καντάφι

σφίγγει-ο-κλοιός-για-τον-καντάφι-452945

Κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να μην αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εάν το καθεστώς Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια, καμία στρατιωτική δράση χωρίς καθαρή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζει η Γαλλία…

Σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη «πυρετός» διεργασιών μπροστά στην άρνηση του Μουαμάρ Καντάφι να υποχωρήσει και στις παραληρηματικές διακηρύξεις του ότι ο λαός της Λιβύης τον λατρεύει και θα θυσιαστεί γι’ αυτόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Μαρτίου για την κατάσταση στη Λιβύη και τη βόρεια Αφρική.

Αντικαθεστωτικοί και δυνάμεις του Καντάφι παραμένουν σε θέσεις μάχης. Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, περιλαμβανομένων των πετρελαιοπαραγωγών περιοχών, και ο Μουαμάρ Καντάφι διατηρεί τον έλεγχο της Τρίπολης και των γύρω περιοχών της.

Συγκρούσεις μαίνονται στα δυτικά, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης Αλ Ζαουίγια. Υπάρχουν φόβοι ότι το καθεστώς μπορεί να εξαπολύσει αεροπορική επίθεση στην πόλη, όμως οι πολίτες της δηλώνουν έτοιμοι να την υπερασπιστούν. Άρματα μάχης και πληρώματα αντιαεροπορικών αναπτύσσονται σε όλες τις μεγάλες διασταυρώσεις.

Οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν, επίσης, να ανακτήσουν τον έλεγχο της Ναλούτ, δυτικά της Τρίπολης. Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, έχουν αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση για να υπερασπιστούν την πόλη από τις δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.

Ανθρωπιστική κρίση μαίνεται, εν τω μεταξύ, στα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία. Έως και 140.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τις τελευταίες ημέρες τα σύνορα, αναζητώντας ασφάλεια. Μόνο τη Δευτέρα περίπου 14.000 πέρασαν στην Τυνησία. Τα τρόφιμα δεν επαρκούν, οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη στέγασης και οι Αρχές της Τυνησίας αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μαζική ροή προσφύγων.

Εκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε.

Η διεθνής κοινότητα κλιμακώνει τις πιέσεις στο καθεστώς της Λιβύης, δείχνει επιτακτικά την «έξοδο» στον Μουαμάρ Καντάφι και ζητά τερματισμό της βίας. Πέραν των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Λονδίνο αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

«Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό στρατιωτική βία κατά του ίδιου του λαού του» δήλωσε την Τρίτη ο Ντέιβιντ Κάμερον ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε τη Δευτέρα από τη Γενεύη ότι ο Καντάφι «πρέπει να φύγει τώρα» και διεμήνυσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» από τη στιγμή που η κυβέρνηση απειλεί και σκοτώνει πολίτες». Η Λιβύη μπορεί να γίνει δημοκρατία ή να συρθεί επί χρόνια σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ανέφερε την Τρίτη η Κλίντον.

Σε διεθνές επίπεδο εξετάζονται σχέδια για το ενδεχόμενο επιβολής μίας ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναδιατάσσουν τις αεροπορικές και ναυτικές τους δυνάμεις γύρω από τη Λιβύη.

«Βεβαίως, πρέπει να συμμορφωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και ένα σχεδιασμό τώρα γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα κάνει ο συνταγματάρχης Καντάφι στο λαό του» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Γαλλία από την πλευρά της τόνισε χθες ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση

Η γαλλική κυβέρνηση έχει στείλει δύο αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στην πόλη της Βεγγάζης στην ανατολή Λιβύη, η οποία αποτελεί το προπύργιο της εξέγερσης. Το Παρίσι πρόκειται να στείλει περισσότερα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του Καντάφι, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε: «Αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα, προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια».

Εν συνεχεία ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δίχως σαφή εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτή τη στιγμή που μιλώ δεν σχεδιάζεται καμία στρατιωτική επέμβαση. Διαφορετικές επιλογές μπορούν να εξεταστούν, κυρίως μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά να το θέσω ξεκαθάρα, δεν θα υπάρξει καμία επέμβαση χωρίς καθαρή εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου