ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιαπωνία γερνάει και ξεμένει από εργατικά χέρια. Δίνει «πράσινο» φως σε χιλιάδες μετανάστες

η-ιαπωνία-γερνάει-και-ξεμένει-από-εργα-695178

Παραδοσιακά, η Ιαπωνία ήταν ενάντια στη μετανάστευση και υποδεχόταν ελάχιστους πρόσφυγες. Ομως, σήμερα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό που αυτή συνεπάγεται.

Ετσι, το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συστήματος χορήγησης βίζας, με σκοπό να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες. Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο και αφορά 14 διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους που έχουν έλλειψη σε εργατικό δυναμικό, όπως οικοδομή, γεωργία, εστιατόρια και περίθαλψη των ηλικιωμένων.

Η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει με ικανοποιητικό τρόπο τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών. Ενα πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης που προσέφερε η χώρα σε ανθρώπους από αναδυόμενες οικονομίες από το 1993, επέφερε την εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών ως φθηνό εργατικό δυναμικό σε εργοστάσια και τους οδήγησε στο περιθώριο της κοινωνίας, επισήμανε η αντιπολίτευση και προειδοποίησε ότι αυτά τα προβλήματα μπορεί να διογκωθούν με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων νέων εργαζομένων

Το νέο σύστημα προβλέπει δύο κατηγορίες. Η μία θα δίνει σε ασκούμενους την ευκαιρία να παρατείνουν τη βίζα τους για ακόμη πέντε χρόνια αν περάσουν τεστ βασικών γνώσεων της γλώσσας. Η δεύτερη κατηγορία θεωρήσεων για μακροχρόνια διάρκεια παραμονής στοχεύει σε εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης και εμπειρίας, που θα μπορούν να φέρουν μαζί και τις οικογένειές τους, σε αντίθεση με την πρώτη κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ/ DPA

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου