ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Ε.Ε. για τη μετανάστευση

ανησυχία-ε-ε-για-τη-μετανάστευση-454108

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός τεράστιου μεταναστευτικού κύματος από τη βόρεια Αφρική, η νότια Ευρώπη τονίζει πως η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα και Κύπρος ζήτησαν σε έκτακτη υπουργική συνάντηση την Τετάρτη στη Ρώμη τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την άφιξη μεταναστών. Η Ρώμη εκφράζει φόβους για «βιβλικών διαστάσεων έξοδο», ένα κύμα τουλάχιστον 200.000 έως 300.000 μεταναστών από τη Λιβύη.

Στη συνάντηση της Ρώμης υπογραμμίστηκε ότι το θέμα του νέου μεταναστευτικού κύματος, πρέπει να αποτελέσει θέμα ολόκληρης της Ένωσης, με ουσιαστική υπερίσχυση της αρχής της αλληλεγγύης.

Η πρωτοβουλία της έκτακτης συνάντησης των υπουργών ήταν του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνι. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι έξι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει το θέμα της Μεσογείου στην πρώτη θέση της πολιτικής της ατζέντας, προκειμένου να αναπτυχθεί μία νέα πολιτική δράση και συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της βορείου Αφρικής στην εξασφάλιση θεσμικής σταθερότητας.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου