ΔΙΕΘΝΗ

«Θα πεθάνω μάρτυρας» λέει ο Μ. Καντάφι

θα-πεθάνω-μάρτυρας-λέει-ο-μ-καντάφι-454359

«Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωμένη» εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό. «Θα πεθάνω μάρτυρας» δήλωσε στο πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λέγοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθεί, αλλά «ηγέτης της επανάστασης».

«Θα πολεμήσω μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος, με τους πολίτες να με στηρίζουν» είπε.

Σε ένα οργισμένο διάγγελμα, ο Μ. Καντάφι έσπευσε να απευθύνει σειρά κατηγοριών για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές. «Εμείς, οι πολίτες της Λιβύης έχουμε αντισταθεί στις ΗΠΑ και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έδειξε ως υπεύθυνους των ταραχών τους νέους, λέγοντας ότι αντιγράφουν τα γεγονότα σε άλλες χώρες.

Οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα ισλαμικό κράτος, ένα νέο Αφγανιστάν, τόνισε.

«Οι διαδηλωτές υπηρετούν το διάβολο και όχι τη Λιβύη» δήλωσε ο Μουαμάρ Καντάφι, ενώ δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει «συμμορίες», «αρουραίους» και «μισθοφόρους», λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό της Λιβύης.

«Σύμφωνα με τον νόμο της Λιβύης δικαιούνται την ποινή του θανάτου» είπε.

«Δεν είμαι ο πρόεδρος της χώρας, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» προσθέτει, ενώ έσπευσε να αυτοχαρακτηριστεί «βεδουίνος πολεμιστής» που χάρισε «δόξα» στους Λιβύους.

Ζητά στήριξη

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους την Τετάρτη.

«Βγείτε από τα σπίτια σας, επιτεθείτε τους στα λημέρια τους. Απομακρύνετε τα παιδιά σας από τους δρόμους. Βγάζουν έξω τα παιδιά σας, τα μεθάνε και τα στέλνουν στην κόλαση» είπε.

«Εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το Σύνταγμα της Λιβύης» είπε, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε εμφύλιο πόλεμο, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.

Ο Μ. Καντάφι πρόσθεσε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί η δημιουργία νέων επιτροπών και δημοτικών αρχών.

Ο Μ. Καντάφι αρνείται να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας. Νωρίτερα, την Τρίτη δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα και τώρα το πολιτικό του μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού του. Ομάδες ενόπλων δυνάμεων αποσκίρτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων.

Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ. Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου