ΔΙΕΘΝΗ

Λουτρό αίματος στη Λιβύη

λουτρό-αίματος-στη-λιβύη-454556

Μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στην Τρίπολη, σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. «Σφαγή» στην πρωτεύουσα της Λιβύης, με το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya να μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις της Δευτέρας έχασαν τη ζωή τους 160 άτομα.

Κάτοικος της Τρίπολης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, δήλωσε: «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν μπορεί να το φανταστεί άνθρωπος. Πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί.»

Το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya μετέδωσε πως οι συγκρούσεις στην Τρίπολη χθες άφησαν πίσω τους 160 νεκρούς.

Ο Αντέλ Μοχάμεντ Σαλέχ πρόσθεσε πως τα αεροσκάφη ανοίγουν πυρ εναντίον «οποιουδήποτε κινείται, ακόμα και αν είναι μέσα στο αυτοκίνητό του.»

H Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πόλεις της Λιβύης, ανάμεσά τους η Βεγγάζη, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μετά τις αυτομολήσεις που σημειώθηκαν στους κόλπους του στρατού.

Η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.

«Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος» των εξεγερμένων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Βυθίζεται στο χάος η Λιβύη, όπου μόνο τη Δευτέρα τουλάχιστον 61 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 40 χρόνια, έχει επιδείξει άγρια καταστολή και έχει χρησιμοποιήσει πρωτοφανείς μεθόδους.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο Αλ Τζαζίρα, ότι στρατιωτικά αεροσκάφη βάλουν με αληθινά πυρά κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη. Μιλώντας τηλεφωνικά στο κανάλι, Λίβυος ακτιβιστής, υποστήριξε ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν "τοποθεσίες στην Τρίπολη".

Ερευνητής του Libyan News Center στην Τρίπολη, δήλωσε επίσης στο Aljazeera ότι οι δυνάμεις ασφαλείας "σφαγιάζουν" διαδηλωτές. Το κέντρο δέχτηκε κλήση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από μία γυναίκα που περιέγραψε πρωτοφανείς και άγριες εικόνες. Σημειώνεται ότι οι επικοινωνίες – τηλέφωνο και Ίντερνετ – έχουν κοπεί, ώστε να μην μπορούν να συντονίζονται οι διαδηλωτές.

Στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήσει για τη Βενεζουέλα, δηλώνει ότι έχει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο Γουίλιαμ Χαγκ είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Με ρωτήσατε νωρίτερα εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στη Βενεζουέλα».

«Δεν έχω πληροφορίες ότι είναι εκεί, αλλά έχω δει ορισμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι βρίσκεται καθ’ οδόν για την περιοχή».

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Μ. Καντάφι οδεύει προς την Βενεζουέλα.

«Πολλές πόλεις έπεσαν, κυρίως στην ανατολική χώρα. Στρατιωτικοί πήραν το μέρος», των εξεγερμένων κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος του FIDH Ζουαχάιρ Μπελχάσεν, αναφερόμενη κυρίως στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.

Οι πληροφορίες της FIDH, που έχει έδρα στο Παρίσι, προέρχονται κυρίως από λιβυκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Εκτός από την Βεγγάζη, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι άλλες πόλεις όπως το Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς και η Μιζουράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζέιτεν, Ζαουΐα, Ζουάρα, που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, έχουν πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Πολλοί διπλωμάτες και υπουργοί έσπευσαν να «εγκαταλείψουν» τον Λίβυο ηγέτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών».

Την Κυριακή, ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Αμπντέλ Μονέιμ αλ-Χόνι, ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση», ενώ και ο πρεσβευτής της χώρας στην Ινδία υπέβαλλε την παραίτησή του για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση των Μουσουλμάνων Ουλεμά της Λιβύης εξέδωσε διακήρυξη, στην οποία λέει σε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι «καθήκον» τους να εξεγερθούν κατά της ηγεσίας της χώρας.

«Σφαγή»

σε πολλές

μεγάλες πόλεις

 

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην πόλη Ρας Λάνουφ, όπου βρίσκεται διυλιστήριο πετρελαίου και πετροχημικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε η εφημερίδα Quryna στην ιστοσελίδα της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το προσωπικό προσπαθεί να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις.

Φωτιά ξέσπασε στην Αίθουσα του Λαού, κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα Τρίπολη και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο τους. Στις φλόγες τυλίχτηκε και ένα αστυνομικό τμήμα στο προάστιο της Τρίπολης, Σουκ Αλ Τζάμα.

Η πληροφόρηση από τη χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και η κυβέρνηση έχει υπό τον έλεγχό της τις επικοινωνίες. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι σχετικά ήρεμη, μετά τη βίαιη καταστολή -την οποία αυτόπτες μάρτυρες αποκαλούν «σφαγή»- των διαδηλωτών.

Άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας περιπολούν στην Πράσινη Πλατεία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα.

Η Βεγγάζη, «πρωταγωνίστρια» των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως βρίσκεται τώρα σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών.

«Εγκαταλείπουν» τον Καντάφι

Πολλοί διπλωμάτες και υπουργοί έσπευσαν να «εγκαταλείψουν» τον Λίβυο ηγέτη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών», μεταδίδει η Quryna.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση των Μουσουλμάνων Ουλεμά της Λιβύης εξέδωσε διακήρυξη, στην οποία λέει σε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι «καθήκον» τους να εξεγερθούν κατά της ηγεσίας της χώρας.

«Επέδειξαν πλήρως αλαζονική ατιμωρησία και συνέχισαν, και μάλιστα ενέτειναν, τα αιματηρά τους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επομένως έδειξαν πλήρη απιστία στην προστασία του Θεού και του αγαπημένου του προφήτη» ανέφερε η διακήρυξη.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν δικαιούνται υπακοή ή στήριξη και κάνει την εξέγερση εναντίον τους -με κάθε μέσο- ως ένα θεϊκά επιβεβλημένο καθήκον» προσέθετε η ανακοίνωση.

Μήνυμα του γιου του Καντάφι

Την ίδια ώρα, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ Καντάφι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα υποσχέθηκε ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αυξήσεις μισθών.

Στις δηλώσεις του κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από τα φαινόμενα βίας που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αλλά είπε ότι οι αριθμοί των νεκρών που έχουν παρουσιαστεί «είναι υπερβολικοί».

Σχέδια για απομάκρυνση

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συντονίζουν τις κινήσεις τους επάνω σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών τους από τη Λιβύη εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο. Ξένες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει ταυτόχρονα να απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Η Σουηδία κάλεσε χθες τους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη χώρα, και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Λονδίνο αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τη χώρα τους Βρετανούς υπηκόους. Κάλεσε τις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ενώ επιδόθηκε και επίσημα διαμαρτυρία στον Λίβυο πρέσβη στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αεροσκάφος που ναύλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να απομακρύνει τους Τούρκους υπηκόους από τη Λιβύη δεν έλαβε άδεια να προσγειωθεί το πρωί της Κυριακής στη Βεγγάζη και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας και αναταραχής στη Λιβύη, η τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει προσπάθειες για την απομάκρυνση από τη χώρα χιλιάδων εκ των συνολικά 25.000 Τούρκων πολιτών που ζουν εκεί. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τέσσερα αεροπλάνα και δυο πλοία στη Λιβύη για να παραλάβουν τους Τούρκους πολίτες.

Ευρωπαϊκή ανησυχία

Η απειλή ενός μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη «αγγίζει» ιδιαίτερα την Ιταλία, καθώς οι ακτές των δύο χωρών βρίσκονται περίπου αντικριστά. Μετά την εξέγερση στην Τυνησία περισσότεροι από 5.000 παράνομοι μετανάστες έφθασαν στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα. Αποστολή της Frontex έφθασε τη Δευτέρα στο νησί για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων.

Η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «εάν δεν σταματήσει να ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις», η Λιβύη θα διακόψει τη συνεργασία της στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Το τελεσίγραφο επιδόθηκε στον πρέσβη της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε με τον φίλο του, ηγέτη της Λιβύης για να συζητήσουν το θέμα, απάντησε ότι δεν θέλει «να τον ενοχλήσει». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και έτσι δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να ενοχλήσει κανέναν». Οργισμένα αντέδρασε η ιταλική κεντροαριστερά, κατηγορώντας τον Μπερλουσκόνι ότι κάνει τα «στραβά μάτια» μπροστά στην αιματοχυσία λόγω των συμβολαίων του με το Καντάφι.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία έχει φιλοξενήσει μετά τιμών πολλές φορές στην Ιταλία τον Καντάφι, έχει συνάψει εδώ και χρόνια αμφιλεγόμενες συμφωνίες με τη Λιβύη, που της επιτρέπουν να αναχαιτίζει και να στέλνει πίσω στη βορειοαφρικανική χώρα πλοιάρια με παράνομους μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στο ιταλικό έδαφος.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιδιώξει να εξάγει το μοντέλο της στη βόρεια Αφρική, λέγοντας ταυτόχρονα ότι φοβάται μία διαίρεση της Λιβύης και την εγκαθίδρυση στη Βεγγάζη ενός αυτοαποκαλούμενου «ισλαμικού αραβικού εμιράτου στα σύνορα της Ευρώπης».

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου