ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Έκτορ Μπελτράν Λέιβα

πέθανε-ο-διαβόητος-βαρόνος-ναρκωτικώ-712903

Πέθανε από καρδιακή ανακοπή ένας από τους πλέον διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών του Μεξικού Έκτορ Μπελτράν Λέιβα.

Χθες, Κυριακή διακομίστηκε από τη φυλακή με οξείς πόνους στο στήθος και άφησε την τελευταία του πνοή, ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού.

Το καρτέλ του Λέιβα αποτελούσε για χρόνια πηγή φόβου, αφού η συμμορία του χαρακτηριζόταν μια από τις πιο εκδικητικές και αδίστακτες στη χώρα.

Ο Μπελτράν Λέιβα κρατείτο από τη 2α Μαρτίου 2016 στην Ομοσπονδιακή Φυλακή Υπ’ Αριθμόν 1, ένα σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό τμήμα της περιοχής Αλτιπλάνο, καθώς αντιμετώπιζε ποινικές διώξεις και είχε καταδικαστεί για σωρεία κακουργημάτων, διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού στην ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε για τον θάνατό του.

Ο Μπελτράν Λέιβα, ή «Ε», όπως τον αποκαλούσαν, συνελήφθη το 2014, κοντά στην πόλη όπου ζούσε παριστάνοντας τον μεσίτη και έμπορο έργων τέχνης. Η σύλληψη και η φυλάκιση του βαρόνου των ναρκωτικών είχε χαρακτηριστεί τότε σημαντική νίκη για τις μεξικανικές Αρχές στον πόλεμο εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που διαρκούσε ήδη σχεδόν μια δεκαετία.

Η σύλληψη του Μπελτράν Λέιβα κατάφερε βαρύ πλήγμα για το καρτέλ που έφερε το όνομα του ιδίου και των αδελφών του. Η συμμορία προκαλούσε τρόμο αφότου ενεπλάκη σε ανελέητη σύγκρουση για τον έλεγχο εδαφών με ένα άλλο καρτέλ, με το οποίο άλλοτε συνεργαζόταν στενά: το Σιναλόα, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

[ΑΠΕ ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου