ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίστηκε η νορβηγική φρεγάτα που συγκρούστηκε με το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο [εικόνες]

βυθίστηκε-η-νορβηγική-φρεγάτα-που-συγ-830367

Για το μεγαλύτερο ναυτικό ατύχημα των τελευταίων 50 χρόνων κάνουν λόγο δημοσιεύματα μετά τη βύθιση της υπερσύγχρονης νορβηγικής φρεγάτας KNM Helge Ingstad έπειτα από τη σύγκρουσή της με το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο Sola TS (όμιλος Τσάκου) με σημαία Μάλτας, στη Βόρεια Θάλασσα.

Αν και πολλές φορές πολεμικά πλοία έχουν συγκρουστεί με τάνκερ, είναι η πρώτη φορά που πολεμικό πλοίο βυθίζεται, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα αγνόησε τις ειδοποιήσεις του ελληνικού πλοίου, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω της το ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, το οποίο τη στιγμή της σύγκρουσης «ήταν προσδεμένο με ρυμουλκό και βρισκόταν υπό την καθοδήγηση / έλεγχο τοπικού πιλότου-πλοηγού», όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Το πολεμικό πλοίο βυθίστηκε, τελικά στα αβαθή, έπειτα από αγωνιώδη ρυμούλκησή του, αφού από τη σύγκρουση διαρρήχθηκαν όλα τα στεγανά τοιχώματα από τη μέση και προς την πρύμνη του σκάφους.
Τα 137 μέλη του πληρώματος εκκένωσαν το πλοίο, ενώ οκτώ άτομα τραυματίστηκαν.

Είναι πρωτοφανές, αλλά ο Νορβηγός κυβερνήτης ή όποιος βρισκόταν στη γέφυρα του πλοίου, που μόλις επέστρεφε από τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, Trident Juncture, αγνόησε τις προειδοποιήσεις του τάνκερ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα AldriMer.no, το ελληνόκτητο τάνκερ επικοινώνησε με τη φρεγάτα για να ρωτήσει εάν διέθετε σχέδιο για να περάσει με ασφάλεια, καθώς βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης. «Η απάντηση ήταν “Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο”».

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτό:

H πορεία σύγκρουσης των δύο πλοίων:


To ελληνόκτητο τάνκερ:

H νορβηγική φρεγάτα «αναπαύεται» μισοβυθισμένη κοντά στην ακτή όπου ρυμουλκήθηκε:



[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου