ΔΙΕΘΝΗ

Οι εξαγγελίες του 70χρονου Καρόλου: Τί θα κάνω όταν γίνω βασιλιάς

οι-εξαγγελίες-του-70χρονου-καρόλου-τί-θ-832848

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος δηλώνει σε ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί απόψε ότι δε θα είναι ένας βασιλιάς που παρεμβαίνει στα πολιτικά δρώμενα, όπως έχει κατά καιρούς κάνει ως διάδοχος.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πρίγκιπας, Γιος και Διάδοχος: Ο Κάρολος στα 70» θα προβληθεί με αφορμή τη συμπλήρωση την ερχόμενη εβδομάδα 70 ετών ζωής του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ερωτηθείς για το ποιες βλέπει ως διαφορές μεταξύ του ρόλου του διαδόχου και του μονάρχη, ο πρίγκιπας Κάρολος απαντά: «Έχω προσπαθήσει να διασφαλίσω πως οτιδήποτε έχω κάνει δεν ήταν κομματικά πολιτικό. Αλλά νομίζω ότι είναι ζωτικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει χώρος μόνο για έναν μονάρχη κάθε φορά, όχι για δύο, επομένως δεν μπορεί να είσαι το ίδιο με τον μονάρχη εάν είσαι ο πρίγκιπας της Ουαλίας ή ο διάδοχος.»

Αλλά η ιδέα ότι με κάποιον τρόπο πρόκειται να συνεχίζω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εάν χρειαστεί να διαδεχθώ είναι εντελώς ανοησία, διότι οι δύο καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικές.

Ξεκάθαρα δε θα μπορώ να κάνω τα ίδια πράγματα που έκανα, ξέρετε, ως διάδοχος, άρα ασφαλώς λειτουργείς εντός των συνταγματικών παραμέτρων».

Στην παρατήρηση ότι ορισμένοι πολίτες ανησυχούν ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σε θέματα ενδιαφέροντος του, ο πρίγκιπας Κάρολος αντιδρά: «Όχι, δε θα το κάνω. Δεν είμαι τόσο ηλίθιος. Συνειδητοποιώ ότι είναι μία διακριτή άσκηση το να είσαι μονάρχης».

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες ο πρίγκιπας Κάρολος δεν έχει διστάσει να παρέμβει προς πολιτικούς για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική και η στήριξη των νέων. Για το λόγο αυτό έχει κατηγορηθεί από ορισμένους για υπέρβαση των ορίων του ρόλου του και για απόπειρα επηρεασμού της κυβερνητικής πολιτικής.

Η παραγωγή του BBC βασίζεται σε άνευ προηγουμένου πρόσβαση στον Κάρολο και στην οικογένειά του τους τελευταίους 12 μήνες.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου