ΔΙΕΘΝΗ

Σε αναμμένα κάρβουνα οι Τούρκοι με τις νέες κυρώσεις Τραμπ

σε-αναμμένα-κάρβουνα-οι-τούρκοι-με-τις-836914

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Τουρκία, εξαιτίας των κυρώσεων που υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, την Πέμπτη, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο των χρυσό της Βενεζουέλας. Η κίνηση αυτή του Τραμπ ενδέχεται να επαναφέρουν τις εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία.

Αυτές οι νέες κυρώσεις του Προέδρου Τραμπ στοχεύουν τις εξαγωγές χρυσού της Βενεζουέλας και του καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι ισχυρές κυρώσεις, σύμφωνα με το Reuters, απαγορεύουν σε νομικά και φυσικά πρόσωπα των ΗΠΑ να έχουν σχέσεις με οντότητες ή άτομα που εμπλέκονται σε “διεφθαρμένες και παραπλανητικές” συμφωνίες με αγοροπωλησία χρυσού από τη Βενεζουέλα. Η Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες της Βενεζουέλας στο εμπόριο του χρυσού, είναι αυτονόητο πως θα πληγεί από αυτές τις νέες κυρώσεις του Τραμπ.

“Η Βενεζουέλα εξήγαγε 23,62 τόνους χρυσού αξίας 900 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, την περσινή αντίστοιχη περίοδο το νούμερο των εξαγωγών χρυσού από την Βενεζουέλα στην Τουρκία ήταν μηδενικό “, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας.

Το εμπόριο με την Άγκυρα γίνεται με μοναδικό σκοπό την παράκαμψη των Αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet τον περασμένο Ιούλιο. Επιπλέον, το εμπόριο χρυσού και οι αμοιβαίες αποστολές τουρκικών αγαθών στη χώρα που έχει έλλειψη ρευστότητας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της κυβέρνησης του Μαδούρο στην εξουσία.

Στην πραγματικότητα, το εμπόριο έχει αναπτυχθεί με τη Βενεζουέλα στο βαθμό που ο MÜSİAD, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συλλόγους της Τουρκίας, έχει ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

Ως εκ τούτου, η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο από την τελευταία κίνηση του Τραμπ, την οποία ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον παρουσίασε την Πέμπτη ως μέρος μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των τριών αριστερών Κυβερνήσεων στην Κούβα, στη Νικαράγουα και στη Βενεζουέλα.

“Η τρόικα της τυραννίας σε αυτό το ημισφαίριο – Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα – βρήκαν τον μάστορα τους”, ανέφερε ο Μπόλτον.

Η περίπτωση της Βενεζουέλας δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία έρχεται σε κόντρα με τις ΗΠΑ για της συναλλαγές της με χώρες που δεν εγκρίνουν οι ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος τραπεζίτης Mehmet Hakan Atilla κρίθηκε ένοχος ότι ηγούταν προσπάθειας να παραβιαστούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Η κρατική τράπεζα, Halkbank, στην οποία ήταν εκτελεστικό στέλεχος, αναμένεται να τιμωρηθεί με βαρύ πρόστιμο για την συμμέτοχή της στο σχέδιο αυτό.

Τα στελέχη του Κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν αποδέχεται το δικαίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών να υπαγορεύουν στην Τουρκία με ποιους θα κάνει εμπορικές συναλλαγές. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου απορρίπτει τον νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ, προειδοποίησαν ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της αν δεν συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.

Πηγή: Ahval

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου