ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ιρλανδοί σπάνε τις παραδόσεις

οι-ιρλανδοί-σπάνε-τις-παραδόσεις-727415

Η Ιρλανδία απομακρύνεται από την ισχυρή καθολική παράδοσή της. Την περασμένη Παρασκευή οι Ιρλανδοί ψήφισαν για Πρόεδρο, αλλά επίσης αποφάσισαν σε δημοψήφισμα να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα της χώρας την απαγόρευση της βλασφημίας, ενώ τον Μάιο είχαν αποφασίσει υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων με μεγάλη πλειοψηφία. Εφικτοί θα είναι επίσης οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Τέλος, σχεδιάζεται ακόμη ένα δημοψήφισμα για ένα άλλο παρωχημένο άρθρο στο ιρλανδικό Σύνταγμα σχετικά με το ρόλο των γυναικών στο σπίτι, χωρίς, ωστόσο, να είναι σαφές το πότε αυτό πρόκειται να συμβεί.

Στο δημοψήφισμα της Παρασκευής για την άρση της απαγόρευσης της βλασφημίας, οι Ιρλανδοί τάχθηκαν σε ποσοστό 65% υπέρ της διαγραφής αντίστοιχου συνταγματικού άρθρου.

Η βλασφημία τιμωρείτο μέχρι τώρα στην Ιρλανδία με πρόστιμο μέχρι 25.000 ευρώ. Ωστόσο, η συνταγματική αυτή ρήτρα ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και επομένως θεωρήθηκε περιττή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσάρλι Φλαλανγκάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. «Η απαγόρευση της βλασφημίας δεν έχει θέση στο ιρλανδικό Σύνταγμα. Η Ιρλανδία δικαίως είναι περήφανη για τη σύγχρονη και φιλελεύθερη κοινωνία της» τόνισε.

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ο Μάικλ Χίγκινς, επικρατώντας πέντε συνυποψηφίων του με ποσοστό 56%. Ο 77χρονος Χίγκινς κατέχει το αξίωμα του Ιρλανδού Προέδρου από το 2011.

Πηγή: Die Welt

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου