ΔΙΕΘΝΗ

ΠΓΔΜ: Αλβανικό χτύπημα ανατρέπει τα δεδομένα για τη συνταγματική αναθεώρηση

πγδμ-αλβανικό-χτύπημα-ανατρέπει-τα-δε-728974

Τα «πάνω κάτω» στη συνταγματική αναθεώρηση για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να φέρουν στα Σκόπια δύο αλβανικά κόμματα.

Όπως τονίζεται στoν ιστότοπο Balkan Insight, η διαίτερα εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα πιθανότατα να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της απαίτησης δύο μικρών αλβανικών κομμάτων ώστε η Αλβανική να καταστεί επίσημη γλώσσα σε εθνικό επίπεδο και συνταγματικά.

Τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το κίνημα BESA και η Συμμαχία για τους Αλβανούς, επιμένουν ότι η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για πρόσθετες αλλαγές που θα βελτίωναν το καθεστώς των Αλβανών στη γείτονα χώρα και εξαρτούν τις ψήφους που διαθέτουν από την αλλαγή αυτή.

ΣÏεÏική εικÏνα

Από κοινού αυτά τα δύο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν τέσσερις βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, οι οποίοι μπορεί να αποβούν καθοριστικοί κατά την τελική ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 80 ψήφοι.

«Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να συμπεριληφθούν ορισμένα από αυτά τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τους Αλβανούς στη συζήτηση και φυσικά να εγκριθούν έτσι ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να τα επιλύσουμε» σχολίασε την Τετάρτη ο βουλευτής Φαντίλ Ζεντέλι του BESA.

Διευκρίνισε ότι το BESA έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τη Συμμαχία Αλβανών σχετικά με τις πρόσθετες τροπολογίες που σχεδιάζουν να υποβάλουν στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Ζιαντίν Σέλα, έχει επίσης δηλώσει ότι το κόμμα του επιθυμεί αλλαγές στο προοίμιο του συντάγματος, με τις οποίες θα καθίσταται σαφές ότι οι Αλβανοί, καθώς και οι «Μακεδόνες», είναι οι «συνταγματικοί λαοί της χώρας».

ÎÏοÏέλεÏμα εικÏÎ½Î±Ï Î³Î¹Î± Alliance of albanians

Πάντως, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στο κοινοβούλιο Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), και κυβερνητικός εταίρος του Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας για το όνομα με πρόσθετες απαιτήσεις.

Οι Αλβανοί αποτελούν σήμερα περίπου το 1/4 του πληθυσμού των Σκοπίων (2,1 εκατομμύρια). Η βελτίωση των αλβανικών δικαιωμάτων αποτέλεσε ένα καυτό θέμα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2017 και την αρχή του τρέχοντος έτους.

Παρά τη δυσαρέσκεια της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, και του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ προσκείμενου στο VMRO, το σκοπιανό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που επεκτείνει την επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας σε ολόκληρη τη χώρα. Εντούτοις, δεν έγιναν συνταγματικές αλλαγές για το θέμα αυτό. Σημειώνεται δε ότι χρειάστηκε δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση του επίμαχου νόμου, διότι ο Ιβάνοφ αρνήθηκε να τον υπογράψει μετά την πρώτη ψηφοφορία.

Πηγή: skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου