ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Να αποφυλακιστεί άμεσα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζητεί το εφετείο

περού-να-αποφυλακιστεί-άμεσα-η-επικεφ-733216

Εφετείο του Περού ανέτρεψε την Τετάρτη την απόφαση να συλληφθεί και να προφυλακιστεί η Κέικο Φουχιμόρι -η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ηγέτιδα σήμερα της αντιπολίτευσης στο Κογκρέσο- η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, και διέταξε την «άμεση απελευθέρωσή της».

Έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία διάρκειας τεσσάρων ωρών, το εφετείο αποφάνθηκε υπέρ της Φουχιμόρι, η οποία νωρίτερα τόνισε ότι προληπτικές συλλήψεις μπορούν να γίνονται μόνο εάν ο κατηγορούμενος ή η κατηγορούμενη είναι ύποπτος ή ύποπτη φυγής, ή εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι θα παρακωλύσει τη δικαστική έρευνα, διαβεβαιώνοντας πως δεν συντρέχει κανένας από αυτούς τους δύο κινδύνους στην περίπτωσή της.

Η Φουχιμόρι διαβεβαίωσε καταθέτοντας στο εφετείο ότι δεν είναι μέλος μιας «εγκληματικής οργάνωσης» και το προέτρεψε να «λάβει μια δίκαιη απόφαση».

Ο πρόεδρος του εφετείου Οκτάβιο Σαουανάι έκρινε ότι υπήρξαν παρατυπίες στη σύλληψη και την κράτηση της πολιτικού, ενώ συμφώνησε ότι η απόφαση ήταν από νομική άποψη αβάσιμη, διότι δεν είναι ύποπτη φυγής.

Η 43χρονη αρχηγός του δεξιού κόμματος Λαϊκή Δύναμη (FP), της ισχυρότερης κοινοβουλευτικής παράταξης του Περού, είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί τη 10η Οκτωβρίου, καθώς αντιμετωπίζει δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, υπόθεση που συνδέεται με το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Πολλοί συνεργάτες της Φουχιμόρι, μιας από τις ισχυρότερες πολιτικούς στο Περού, που βρίσκεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα, επίσης συνελήφθησαν και κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, ποσών που φέρονται να συνεισέφεραν παράνομα επιχειρηματίες στην – αποτυχημένη – εκστρατεία της για να εκλεγεί πρόεδρος το 2011.

Η σύλληψη της Κέικο Φουχιμόρι έγινε μία εβδομάδα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη χάρη που απένειμε στον πατέρα της Αλμπέρτο ο πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι. Ο Φουχιμόρι, 71 ετών, αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής των 25 χρόνων κάθειρξης που του επιβλήθηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.

Νοσηλεύεται το τρέχον διάστημα σε κλινική της Λίμας υπό αστυνομική φρούρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου