ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει το αδιέξοδο στην Αίγυπτο

παραμένει-το-αδιέξοδο-στην-αίγυπτο-458199

Εκατοντάδες Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν χθες πορεία στο κέντρο του Καΐρου προς τιμήν του δημοσιογράφου Άχμεντ Μαχμούντ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των ταραχών.

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έκαναν πορεία από την Ένωση Δημοσιογράφων ως τη γειτονική πλατεία Ταχρίρ, όπου οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συμμετείχαν, μαζί με την ομάδα αυτή, σε μια προσευχή για τον δημοσιογράφο.

Ο 39χρονος Μαχμούντ πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή των δυνάμεων ασφαλείας στις 29 Ιανουαρίου, ενώ κινηματογραφούσε τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την αστυνομία κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κάιρο. Υπέκυψε έξι ημέρες αργότερα. Εργαζόταν για την κρατική εφημερίδα Αλ-Τααβούν, η οποία εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Αλ-Αχράμ.

Παραμένει το αδιέξοδο

Οι συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο, δεν κατάφεραν να πείσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που για 14η ημέρα παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Όπως διαμηνύουν, δεν θα φύγουν εάν δεν παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Η κυβέρνηση, διά του αντιπροέδρου της Ομάρ Σουλεϊμάν, προχώρησε σε κάποιες παραχωρήσεις, όμως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που μετείχαν στο διάλογο τις χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις για την προωθούμενη μετά-Μουμπάρακ εποχή. Ορισμένοι φοβούνται ότι ακόμα και εάν ο Αιγύπτιος πρόεδρος παραιτηθεί άμεσα, η χώρα θα εξακολουθήσει να κυβερνάται από εάν απολυταρχικό -και όχι δημοκρατικό- καθεστώς.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στον διάλογο που ξεκίνησε την Κυριακή, και στον οποίο μετάσχουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι- συμφωνήθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα προετοιμάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στόχος είναι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε ένα πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται η διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους, ενώ θα θεσπιστούν χρονικά όρια στην προεδρική θητεία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το διάλογο, αλλά δεν παραιτούνται των αιτημάτων τους: να παραιτηθεί άμεσα ο Χόσνι Μουμπάρακ, να διαλυθεί η Βουλή, να γίνει άρση της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» που ισχύει στη χώρα και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Στο μεταξύ, οι αιγυπτιακές Aρχές μείωσαν τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, περιορίζοντάς τες από τις 20:00 ως τις 06:00 π.μ., μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μετριάζουν τις πιέσεις οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάζουν τη μέχρι τώρα σκληρή στάση τους, που απαιτούσε «η διαδικασία για τη μεταβίβαση της εξουσίας να αρχίσει τώρα».

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποχωρήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ. «Μόνο εκείνος γνωρίζει τι θα πράξει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλλουν την αλλαγή, «αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι ‘ήρθε η ώρα να προωθήσετε την αλλαγή στη χώρα σας’. Ο Μουμπάρακ έχει ήδη αποφασίσει να μην είναι και πάλι υποψήφιος».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να ανέβουν στην εξουσία. Όπως είπε, πρόκειται για μία μόνο παράταξη στην Αίγυπτο που δεν διαθέτει την πλειοψηφία. Παραδέχθηκε, όμως, πως είναι καλά οργανωμένη και υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις στην ιδεολογική της ταυτότητα που χαρακτηρίζονται από αντιαμερικανισμό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε το αίτημα για «ομαλή» μεταβίβαση της εξουσίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει «να είναι αντιπροσωπευτική».

«Μπορεί να υπάρξει αύξηση μεταναστών»

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως η αναταραχή στην Αίγυπτο και αλλού στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστών που προσπαθούν να μπουν λαθραία στην Ευρώπη.

Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωσε πως η αναταραχή δεν συνιστά άμεση απειλή για τα 28 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας, όμως θα μπορούσε να επιδράσει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και στην περιφερειακή σταθερότητα γενικότερα.

«Μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμα αρνητική επίδραση στις οικονομίες, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Εμμέσως, μπορεί να υπάρξει αρνητική επίδραση στην Ευρώπη από την κατάσταση που εξελίσσεται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου