ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ανησυχία Σάντσεθ για το ενδεχόμενο εκλογής του ακροδεξιού Μπολσονάρου στη Βραζιλία

ισπανία-ανησυχία-σάντσεθ-για-το-ενδεχ-738009

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε χθες «τη μεγάλη του ανησυχία» μετά τη νίκη του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.

Ο Σάντσεθ -όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- απαντούσε σε μια δημοσιογράφο, η οποία ρώτησε τόσο εκείνον όσο και τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα στη διάρκεια κοινής τους συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, αν θεωρούν λόγο ανησυχίας ότι ένας «ανοικτά ρατσιστής» και «ομοφοβικός» υποψήφιος κατήγαγε τόσο συντριπτική νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή.

«Σε εμάς προφανώς προκαλεί μεγάλη ανησυχία (…) το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Βραζιλία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα την ώρα που προχθές μια ομάδα επιστημόνων του ΟΗΕ μας προειδοποίησε για τις άμεσες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σχολίασε ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «τη μεγάλη του ανησυχία» για «το πρόγραμμα (του Μπολσονάρου) που δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες και τις αρχές (…) που μοιραζόμαστε με το σύνολο των κοινωνιών, όπως η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων ή τις αξίες της δημοκρατίας».

Ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου

Από την πλευρά του ο Πινιέρα εξήρε το οικονομικό πρόγραμμα του Μπολσονάρου, όμως πρόσθεσε ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος προκαλεί «μεγάλη αβεβαιότητα».

«Τα μηνύματα που έστειλε για το άνοιγμα της οικονομίας της Βραζιλίας, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τον περιορισμό του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοποιήσεις, αυτά έχει ανάγκη μια χώρα όπως η Βραζιλία, που είναι ένας γίγαντας», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος Πινιέρα.

Το οικονομικό πρόγραμμα του Ζαΐχ Μπολσονάρου «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε ο Πινιέρα στη διάρκεια ομιλίας του σε ένα οικονομικό φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα El Pais.

«Μιλά ξεκάθαρα για μια ολομέτωπη μάχη ενάντια στη διαφθορά και στον λαϊκισμό, δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Βραζιλίας», πρόσθεσε.

Όμως σύμφωνα με τον Χιλιανό πρόεδρο, ο Μπολσονάρου προκαλεί επίσης «μια μεγάλη αβεβαιότητα», διότι «οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο κατά των άλλων πολιτικών, παρά υπέρ του Μπολσονάρου».

Επίσης επέκρινε «τις ομοφοβικές δηλώσεις του, την πολύ επιθετική του γλώσσα εναντίον των γυναικών».

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία την Κυριακή ο 63χρονος πρώην στρατιωτικός συγκέντρωσε το 46% των ψήφων, έναντι 29,3% για τον αριστερό υποψήφιο Φερνάντου Αντάζι. Την επομένη, τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο σημείωσε σημαντική άνοδο, κλείνοντας στο +4,57%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου