ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμες ώρες για την Αίγυπτο

κρίσιμες-ώρες-για-την-αίγυπτο-458903

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου κυματίζοντας σημαίες της χώρας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. «Κάτω ο Μουμπάρακ» φώναζαν για 11η ημέρα στη μεγάλη συγκέντρωση που έχουν βαφτίσει ως «Ημέρα της Αναχώρησης», επιμένοντας να δουν την πτώση στου καθεστώτος. Αυξημένη ήταν η παρουσία του στρατού στην πλατεία Ταχρίρ μετά το αίμα που χύθηκε αφότου το καθεστώς έβγαλε στους δρόμους υποστηρικτές του. «Παρών» στη διαδήλωση, αλλά και στη μετά Μουμπάρακ εποχή ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα…

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Ταχρίρ μετά τη χθεσινή προσευχή. Μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ έγινε και στην Αλεξάνδρεια.

Στρατιώτες πραγματοποιούσαν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονταν στην πλατεία Ταχρίρ, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών. Έλεγχαν τις ταυτότητες των διαδηλωτών, ενώ έχουν δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους φιλοκυβερνητικούς και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.

«Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι» φωνάζουν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά, που δεν υπέκυψαν στη βία και τον εκφοβισμό των φιλοκαθεστωτικών, οι οποίοι επιχείρησαν επί δύο ημέρες με πέτρες, λοστούς, μολότοφ και σφαίρες να εκτοπίσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, την «καρδιά» της εξέγερσης.

Στο στόχαστρο φιλοκαθεστωτικών βρέθηκαν και πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους δύο Έλληνες, καθώς και μέλη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη βία, ζήτησε έρευνα και τιμωρία, δείχνοντας σταθερά την «έξοδο» στον Χόσνι Μουμπάρακ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολές να συνδράμει και να προστατεύει τους ξένους δημοσιογράφους. Το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε την ίδια στιγμή πως το γραφεί του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν στον Χόσνι Μουμπάρακ ότι «τώρα σημαίνει τώρα» και βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν σχετικά με τη διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς της επικρίνεται έντονα για το γεγονός ότι δεν μιλά με σκληρή φωνή στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Ο Αμρ Μούσα δηλώνει «παρών»

Στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) βρίσκονταν και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά την Παρασκευή την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι καλεί ταυτόχρονα για πολλοστή φορά τον Χόσνι Μουμπάρακ «να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια», προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Αίγυπτος θα βυθιστεί σε παράλυση και χάος. Σε άλλες δηλώσεις του έδειξε ένα πιθανό οδικό χάρτη για τις αλλαγές: μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής ένα προεδρικό συμβούλιο δύο ή τριών μελών, ένα από τα οποία θα είναι αντιπρόσωπος του στρατού. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία αλλά ένας «παράγοντας για την αλλαγή». Πάντως με νεότερες δηλώσεις του στο Al Jazeera αρνήθηκε ότι έκανε τη δήλωση περί μη υποψηφιότητας.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ από την πλευρά του δηλώνει… μπουχτισμένος με την εξουσία, αλλά αντιστέκεται στις ισχυρές διεθνείς πιέσεις να παραδώσει την εξουσία, υποστηρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα παραδοθεί η χώρα στο χάος.

Μιλώντας στο NBC και την Κριστιάν Αμανπούρ, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά την έναρξη της εξέγερσης, ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ισλαμική αντιπολίτευση, θα καλύψει το κενό σε ενδεχόμενη αποχώρησή του.

Ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας υποστήριξε χθες μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα ότι η οργάνωση δεν προσβλέπει στην εξουσία της χώρας. Η δήλωση ήλθε λίγες ώρες μετά την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν στην οργάνωση -μία κίνηση απλώς αδιανόητη πριν ξεχυθούν οι Αιγύπτιοι στους δρόμους.

Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και ίσως ξεπερνούν τους 1.000 οι τραυματίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι οκτώ και περίπου 900 οι τραυματίες.

Βανδαλισμοί στο γραφείο του Al Jazeera στο Κάιρο

Άγνωστοι εισέβαλλαν στα γραφεία του Al Jazeera στο Κάιρο και τα πυρπόλησαν ενώ παράλληλα η ιστοσελίδα του δικτύου υπέστη επίθεση χάκερ, καταγγέλλει χθες το ειδησεογραφικό δίκτυο.

Το κανάλι απέδωσε την επίθεση στα γραφεία, από την οποία καταστράφηκε ο εξοπλισμός του, σε «συμμορίες τραμπούκων» του καθεστώτος.

Οι επιθέσεις από τις αιγυπτιακές Αρχές κατά του αραβικού καναλιού άρχισαν την περασμένη Κυριακή όταν η κυβέρνηση ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων και τεχνικών του καναλιού στην Αίγυπτο ενώ διέκοψε την εκπομπή από τον αιγυπτιακό δορυφόρο.

Το Al Jazeera κατήγγειλε τις επόμενες ημέρες ότι το σήμα του δεχόταν παρεμβολές. Ορισμένοι Αιγύπτιοι συνεργάτες του κρατήθηκαν για ώρες από την αστυνομία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου