ΔΙΕΘΝΗ

Αίμα, συγκρούσεις και οργή

αίμα-συγκρούσεις-και-οργή-459277

Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου λαμβάνει η κρίση στην Αίγυπτο με την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) του Καΐρου να έχει βαφτεί στο αίμα δέκα νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών. Οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ αναζωπυρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης και από την πλατεία Ταχρίρ ακούστηκαν σφοδρά πυρά. Ένας ξένος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Εμπρησμοί και λεηλασίες σε όλη την πρωτεύουσα.

Θορυβημένη από τις εξελίξεις, η διεθνής κοινότητα εντείνει την πίεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας. Η Δύση καταδικάζει την υποκίνηση και ενθάρρυνση των επεισοδίων, και τις βίαιες επιθέσεις κατά των ξένων δημοσιογράφων. Στο στόχαστρο βρίσκεται και μέλη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση μετά την προσευχή της Παρασκευής, την «Παρασκευή της Αποχώρησης» για την οποία έχει μιλήσει ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι καλώντας σε «έντιμη έξοδο» τον Μουμπάρακ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν εμφανίζεται, όμως, διατεθειμένος να αποχωρήσει, γεγονός που γεννά φόβους για κλιμάκωση.

Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ξένες κυβερνήσεις προχωρούν στον επαναπατρισμό του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού τους από την Αίγυπτο. Εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες και συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από το αιγυπτιακό έδαφος. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου η κατάσταση είναι και σήμερα χαοτική.

Επισήμως η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για πέντε νεκρούς τις τελευταίες δραματικές ώρες, ωστόσο άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε δέκα. Συνολικά τις τελευταίες δέκα ημέρες έως και 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ.

Χάος στην πλατεία Ταχρίρ

Νέος γύρος συγκρούσεων ξέσπασε στην πλατεία Ταχρίρ το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ. Σφοδρά πυρά ακούγονταν από την πλατεία, ενώ ένας ξένος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων.

Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ομάδες που υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους, ξένους και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, και ο στρατός περικύκλωσε τους δημοσιογράφους. Οι εμπρησμοί και οι λεηλασίες εξαπλώνονται, εν τω μεταξύ, σε όλη την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης είχαν απωθήσει το μεσημέρι της Πέμπτης τους φιλοκαθεστωτικούς από την πλατεία έπειτα από πετροπόλεμο. Οι στρατιώτες, οι οποίοι νωρίτερα είχαν επέμβει για να διαχωρίσουν τις δύο πλευρές, εμφανίστηκαν να επιτρέπουν στους διαδηλωτές να κινηθούν για να απωθήσουν τους φιλοκαθεστωτικούς.

Ο αιγυπτιακός στρατός επενέβη για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης έπειτα από ένα δραματικό 24ωρο, δημιουργώντας μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Άρματα μάχης μετακινήθηκαν για να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ -ανάμεσά τους αστυνομικοί με πολιτικά και μέλη του κυβερνώντος κόμματος- να διασχίσουν τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ώστε να πλησιάσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκεντρώνονται εκεί κατά χιλιάδες.

Ένα άρμα μάχης έστρεψε τον πύργο του προς το μέρος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών από μία υπερυψωμένη θέση σε ανισόπεδη διάβαση. Το άρμα μάχης κινήθηκε στη συνέχεια προς το μέρος των φιλοκυβερνητικών, ακολουθούμενο από πεζοπόρα τμήματα οπλιτών που απομάκρυναν τους καθεστωτικούς από την ανισόπεδη διάβαση.

Λίγο αργότερα, όμως, σημειώθηκαν και νέες συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι προς το βράδυ η κατάσταση θα κλιμακωθεί.

«Θυσιάζει» τον Γκαμάλ

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο γιος του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, δεν πρόκειται να επιδιώξει να διαδεχθεί τον πατέρα του στις επικείμενες εκλογές -η τελευταία παραχώρηση του καθεστώτος έναντι των διαδηλωτών. Θεωρείτο ευρέως ότι ο Μουμπάρακ προόριζε τον 46χρονο Γκαμάλ για διάδοχό του, παρά τη λαϊκή αντίδραση.

 

 

«Ο Μουμπάρακ μου είπε "μπούχτισα και φεύγω"

Συνέντευξη του προέδρου της Αιγύπτου στη δημοσιογράφο του ABC Κριστιάν Αμανπούρ

 

Η γνωστή πρώην ανταποκρίτρια του CNN (σήμερα εργάζεται για το ABC) Κριστιάν Αμανπούρ μόλις μετέδωσε από το Κάιρο, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ της έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στην οποία αποκαλύπτει ότι «έχει μπουχτίσει» και ότι «θέλει να φύγει»

«Ρώτησα τον πρόεδρο Μουμπάρακ εάν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του. Μου απάντησε : "Μπούχτισα (σσ : "I am fed up" ). Τα 62 χρόνια της υπηρεσίας μου στη δημόσια ζωή είναι αρκετά. Θέλω να φύγω,έγραψε η Αμανπούρ. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί σύντομα από το αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο.

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος δεν αναφέρει αν ο κλονιζόμενος ηγέτης της Αιγύπτου διευκρίνισε κατά πόσον είναι διατεθειμένος να υποκύψει στις εσωτερικές και διεθνείς πιέσεις και να παραιτηθεί άμεσα, ή εάν επιμένει στην αμφιλεγόμενη απόφασή του να παραμείνει πρόεδρος μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου