ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στο Κάιρο με ένα νεκρό

χάος-στο-κάιρο-με-ένα-νεκρό-459550

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών -οι περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά- και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ ξέσπασαν για πρώτη φορά χθες στο Κάιρο, με τα στοιχεία από τις Αρχές να αναφέρει ότι υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες ενώ αργά το απόγευμα αναφέρθηκε και ένας νεκρός. Με ανησυχία παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

«Παραίτηση τώρα» επιμένει η αντιπολίτευση που απέρριψε το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ και καλεί σε νέα μαζική διαδήλωση την Παρασκευή εναντίον του• εντείνεται ταυτόχρονα η διεθνής διπλωματική πίεση προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας.

Χάος στο Κάιρο

Φιλοκαθεστωτικοί κατέβηκαν για πρώτη φορά μαζικά την Τετάρτη στους δρόμους του Καΐρου, μία ημέρα αφότου ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε μεν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, αλλά διεμήνυσε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ επιτέθηκαν σε Αιγύπτιους που διαδήλωναν για ένατη ημέρα στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας την πτώση του καθεστώτος.

Πληροφορίες από τις Αρχές μιλούν για έναν νεκρό, έναν στρατιώτη που έπεσε από μία γέφυρα, και περίπου 350 τραυματίες. Η αντιπολίτευση μιλά για 500 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο. Πολλοί έχουν τραύματα στο κεφάλι από τον πετροπόλεμο και τις συμπλοκές, κανένας από σφαίρες διαβεβαιώνουν ακόμα οι Αρχές.

Ο στρατός, ο οποίος αρχικά τήρησε ουδέτερη στάση, φέρεται κατά πληροφορίες να επενέβη στα επεισόδια, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί χωρίς να καταστεί άμεσα σαφές από πού προήλθαν. Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο στρατός πυροβόλησε στον αέρα, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις το διέψευσαν.

Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ «έσπασαν» ανθρώπινη αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχίρ. Εισέβαλαν στην πλατεία πάνω σε άλογα και καμήλες κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Έσκισαν αφίσες κατά του Μουμπάρακ και ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές. Υποστηρικτές του προέδρου, ανέφεραν διαδηλωτές, πέταξαν τουλάχιστον τέσσερις βόμβες μολότοφ στη πλατεία με το στρατό να σπεύδει να κατασβήσει τις φλόγες.

Οι φιλοκαθεστωτικοί είναι πολύ επιθετικοί κατά των δημοσιογράφων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε βαθύτατα ανήσυχος για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Κάθε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω» ανέφερε. Σε αυτοσυγκράτηση καλούν και οι ΗΠΑ, ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Σκληρή δήλωση ήλθε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι απαράδεκτο εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση υποκινεί ή ανέχεται τη βία (κατά τους διαδηλωτές οι φιλοκαθεστωτικοί που βγήκαν στους δρόμους είναι κυρίως αστυνομικοί με πολιτικά).

Συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντικυβερνητικών σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης και στην Αλεξάνδρεια.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μίλησε στο BBC και το Αλ Τζαζίρα δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα λουτρό αίματος, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει έως την Παρασκευή και κατήγγειλε τις «τακτικές εκφοβισμού του εγκληματικού καθεστώτος».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε ότι στις βίαιες συγκρούσεις συμμετέχουν αστυνομικοί με πολιτικά. Αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πλατεία Ταχρίρ δήλωσαν από την πλευρά τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Τέλος στις διαδηλώσεις

Οι συγκρούσεις στο Κάιρο ξέσπασαν λίγες ώρες αφότου ο στρατός κάλεσε τους Αιγύπτιους να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βοηθήσουν στην επιστροφή της Αιγύπτου σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στον απόηχο του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σάς καλούν […] Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Μουμπάρακ, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν την πλατεία Ταχίρ δεν φαίνεται να επενέβησαν.

Ο στρατός -ο οποίος εκλαμβάνεται ευρέως ως διαιτητής στην πολιτική κρίση, και τη στάση του επαίνεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες- κράτησε στάση υπέρ των διαδηλωτών κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.

«Παραίτηση τώρα»

Οι δυνάμεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης επιμένουν στην άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και εξαγγέλλουν νέα μεγάλη διαδήλωση για την Παρασκευή, παρά το κάλεσμα του στρατού να βάλουν τέλος στις συγκεντρώσεις.

Εντείνεται, ταυτόχρονα, η διεθνής διπλωματική πίεση προς τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία. Η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να αρχίσει τώρα, ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα Μουμπάρακ, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις «ξένες παρεμβάσεις», λέγοντας ότι τις απορρίπτει το κάλεσμα των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, που «στόχο έχει να υποδαυλίσει την κατάσταση στην Αίγυπτο».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου