ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 384 νεκροί από τσουνάμι του σεισμού στην Ινδονησία

τουλάχιστον-384-νεκροί-από-τσουνάμι-του-744088

Σε 384 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ινδονησία, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης των καταστροφών.

Ενα τσουνάμι ύψους έως και δύο μέτρων σάρωσε την πόλη Παλού, μετά αφότου το τουριστικό θέρετρο επλήγη από ισχυρό σεισμό 7,5 βαθμών.

Ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν τα νερά της θάλασσας να σκεπάζουν τα σπίτια κατά μήκος της ακτογραμμής, σκορπίζοντας εμπορευματοκιβώτια και πλημμυρίζοντας ένα τέμενος στην πόλη.

“Σοροί θυμάτων βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, επειδή άνθρωποι χτυπήθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει ή παρασύρθηκαν από τα νερά του τσουνάμι…συνεχίζουμε να συλλέγουμε στοιχεία”, δήλωσε σήμερα ο ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ανακούφισης Εθνικών Καταστροφών.

Ο γιατρός Κομάνγκ Αμπί Σουτζέντρα δήλωσε στο Metro TV ότι 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι ακόμη 12 τραυματίες χρειάζονται ορθοπεδική χειρουργική επεμβαση.

Ο εκπρόσωπος Νουμπρόχο αρνήθηκε να αναφερθεί σε επίσημο αριθμό νεκρών.

Η περιοχή επλήγη την Παρασκευή από έναν σεισμό μικρότερου μεγάλου, ο οποίος κατέστρεψε σπίτια, προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 στην πόλη Ντονγκάλα, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ανέφεραν οι αρχές.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε το μέγεθος του δεύτερου σεισμού από τους 7,7 βαθμούς, όπως είχε πει αρχικά, στους 7,5.
Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που έκοψε τις επικοινωνίες στην πόλη.

Το Σάββατο οι αρχές εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συντονίσουν τις σωστικές προσπάθειες χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες καθώς η περιοχή σειόταν απο μετασεισμούς.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι ζουν στην Ντονγκάλα και το Παλού

Το 2004, μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκάλεσε τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 226.000 άνθρωποι σε 13 χώρες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 120.000 στην Ινδονησία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου