ΔΙΕΘΝΗ

Επεισοδιακή συνέντευξη Μέρκελ-Ερντογάν: Πέταξαν έξω Τούρκο δημοσιογράφο [βίντεο]

επεισοδιακή-συνέντευξη-μέρκελ-ερντο-744191

Επεισοδιακή ήταν η συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο.

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος εμφανίστηκε μ’ ένα μπλουζάκι που έγραφε στα γερμανικά και τα τουρκικά: «Ελευθερία Τύπου για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία».

Άνδρες ασφαλείας πήραν σηκωτό τον Ερτουγρούλ Γιγκίτ, που ζει αυτοεξόριστος στο Αμβούργο και αρθρογραφεί μεταξύ άλλων στην Tageszeitung, με τον Ερντογάν να μειδιά αμήχανα παρακολουθώντας τη σκηνή.

Η Μέρκελ διαπιστώνει «βαθιές» διαφορές με την Τουρκία

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι στο τετ-α-τετ που προηγήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, του έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του και ζήτησε γρήγορη λύση για τους Γερμανούς που παραμένουν κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές. «Επέμεινα ότι και αυτές οι υποθέσεις μπορούν να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχουν «βαθιές διαφορές» μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου και το κράτος Δικαίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πέντε Γερμανοί υπήκοοι παραμένουν κρατούμενοι για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία, καθώς όπως θεωρούν στο Βερολίνο, οι αόριστες κατηγορίες περί τρομοκρατίας δεν δικαιολογούν την παρατεταμένη κράτησή τους.

Η Μέρκελ προανήγγειλε σύνοδο κορυφής για τη Συρία

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πάντως και πεδία κοινού ενδιαφέροντος με την Τουρκία. «Έχουμε πολλά που μας ενώνουν», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και τη συνεργασία τους στο προσφυγικό και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. «Συμφέρει τη Γερμανία μια οικονομικά σταθερή Τουρκία», είπε.

Ενώ προανήγγειλε μια τετραμερή σύνοδο με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Τουρκίας τον Οκτώβριο για την κατάσταση στη Συρία και στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του επαρχία Ιντλίμπ – τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών.

O Eρντογάν ζήτησε την έκδοση οπαδών του Γκιουλέν και του Τζαν Ντουντάρ

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει εκατοντάδες, όπως είπε, υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένουν στη Γερμανία, ενώ υποστήριξε ότι η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αναφορικά με τις αιτιάσεις του Βερολίνου για τους Γερμανούς υπηκόους που κρατούνται στη χώρα του.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία μετά την καταδίκη για κατασκοπεία και προδοσία στην πατρίδα του επειδή αποκάλυψε ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έδιναν όπλα στους τζιχαντιστές του ISIS, δεν πήγε τελικά στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις τουρκικές απειλές περί ακύρωσής της αν εμφανιζόταν εκεί. Όπως είπε ο πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet δεν θα επέτρεπε να ακυρωθεί η συνέντευξη Τύπου εξαιτίας του και να μην μπορέσουν άλλοι συνάδελφοί του να θέσουν πιεστικές ερωτήσεις στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε την έκδοση του Ντουντάρ, ενός «πράκτορα που έδωσε στη δημοσιότητα κρατικά μυστικά», όπως είπε.

Ο Ερντογάν έφθασε χθες στη Γερμανία για τριήμερη επίσκεψη επιθυμώντας διακαώς να βελτιώσει τις σχέσεις με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και να εξασφαλίσει επενδύσεις για τη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου