ΔΙΕΘΝΗ

«Φλέγεται» η Αίγυπτος, δεκάδες νεκροί στους δρόμους

φλέγεται-η-αίγυπτος-δεκάδες-νεκροί-460402

Δεκάδες εκτιμάται πως είναι οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο. Πυρά ακούγονται και το Σάββατο στο κέντρο του Καΐρου, καθώς εκατοντάδες Αιγύπτιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αδιάλλακτη στάση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα μετά το ξέσπασμα των ταραχών, ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και αρκέστηκε να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις υπό νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, καθώς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης.

Σύμφωνα με υπάλληλο του νοσοκομείου Ελ Νταμαρντάς, την Παρασκευή μεταφέρθηκαν εκεί οι σωροί 30 ανθρώπων και ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και δύο παιδιά ηλικίας τεσσάρων και επτά ετών. Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, επικαλούμενο τους ανταποκριτές του, ότι τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο.

Πάντως, αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας δηλώνουν ανεπισήμως πως συνολικά 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -25 διαδηλωτές και 10 αστυνομικοί. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι 1.500 διαδηλωτές και 750 άνδρες της αστυνομίας έχουν τραυματιστεί. Άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των συλληφθέντων.

Oι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όμως, όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες Αιγύπτιοι, αψηφώντας την παρουσία του στρατού, ξεχύθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πλατεία Ταχίρ στο κέντρο του Καΐρου, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, διαδηλώνοντας κατά του καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα επί 30 χρόνια.

Για άλλη μία ημέρα, η αιγυπτιακή αστυνομία απάντησε με σφαίρες και δακρυγόνα, ενώ τεθωρακισμένα του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας. «Φύγε, φύγε» και «ο λαός θέλει να αλλάξει το καθεστώς» είναι τα συνθήματα που ακούγονται.

Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στο Κοινοβούλιο και σε κυβερνητικά κτήρια, ενώ σύννεφα καπνού εξακολουθούν να καλύπτουν τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος που πυρπολήθηκαν την Παρασκευή.

Το διάγγελμα Μουμπάρακ

Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος, μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε σε ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» είπε και, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «πρόοδος».

Υποστήριξε, όμως, ότι υπάρχει μια «λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος» και δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της χώρας του. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες «είναι σε θέση» να διαδηλώνουν.

Ακόμα, δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν «τι βρίσκεται γύρω μας… τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας».

Παρέμβαση Ομπάμα και απειλές

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας. Επίσης, ζήτησε από τον Χ. Μουμπάρακ να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές «ευκαιρίες» για το λαό του.

«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό του να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού και να αποφευχθεί η χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Τόνισε, ωστόσο, ότι υποχρέωση των πολιτών είναι να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Ο αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του. Αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας:

«Σίγουρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού και να συνεργάζονται με την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας ένα μέλλον πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο και πιο ελπιδοφόρο».

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να αναστείλει τη βοήθεια που παρέχει στην Αίγυπτο εάν το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ δεν σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί βία εναντίον των διαδηλωτών και δεν προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς είπε ότι η Ουάσιγκτον θα αναθεωρήσει όλες τις μορφές βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Κάιρο πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια, κυρίως στρατιωτική.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της κυβέρνησης, της αστυνομίας, όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, και του στρατού» είπε ο Γκιμπς. «Οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τη βοήθεια που παρέχουμε και αυτό εξετάζουμε» πρόσθεσε.

«Τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για το τι πρέπει να συμβεί: η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι αδικίες πρέπει να αποκατασταθούν» κατέληξε.

 
Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρέπει να φύγει. «"Θα κατέβω σήμερα στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μου για να συμβάλλω στον ερχομό της αλλαγής (…) και για να δηλώσω στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.

«Οταν ένα καθεστώς συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και ανοίγει τα κανόνια νερού εναντίον κάποιου που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αυτό δείχνει ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους του καθεστώτος και ότι είναι ώρα να αποχωρήσει», σημείωσε ο Ελ Μπαραντέι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου