ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση στη Γερμανία: Σε χαμηλό 20ετίας η CDU της Μέρκελ, δεύτερη δύναμη η ακροδεξιά

δημοσκόπηση-στη-γερμανία-σε-χαμηλό-20ετ-748725

Τα χειρότερα ποσοστά τους από το 1997 καταγράφουν στη Γερμανία τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης σε τελευταία δημοσκόπηση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υποχωρούν στην τρίτη θέση!

Στη σφυγμομέτρηση του Infratest dimap για το κρατικό δίκτυο ARD η CDU της Άνγκελα Μέρκελ και η CSU του Χορστ Ζεεχόφερ υποχωρούν στο 28% για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια, ενώ το SPD πέφτει στο 17% και βλέπει πλέον την πλάτη της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής Γερμανίας» (18%), που ανεβαίνει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη!

Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν ένα ποσοστό 15%, το Αριστερό Κόμμα παραμένει στο 10%, ενώ οι Φιλελεύθεροι ανεβαίνουν στο 9%.

Πηγή: ARD-Morgenmagazin Πηγή: ARD-Morgenmagazin

Στις δημοσκοπήσεις άλλων ινστιτούτων η κεντροδεξιά κινείται μεταξύ 28.5% και 31%, οι Σοσιαλδημοκράτες μεταξύ 17%-20%, η AfD μεταξύ 13-17,5%, οι Πράσινοι μεταξύ 12.5%-16%, το die Linke μεταξύ 8%-10,5% και το FDP μεταξύ 7%-9%.

Η πολιτική διαφωνία για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος,Xανς Γκέοργκ Μάασεν, που είχε αμφισβητήσει ντοκουμέντα ακροδεξιάς βίας στο Κέμνιτς, έβλαψε σοβαρά τον πολιτικό του προϊστάμενο που του παρείχε στήριξη, με μόλις το 28% των ερωτηθέντων να κρίνουν τον Χορστ Ζεεχόφερ κατάλληλο για το υπουργικό του πόστο )-11% σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο), ενώ το 59% τον θεωρούν αποτυχημένη επιλογή. Ακόμη και από τους οπαδούς των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης μόνον το 31% εκφράστηκε θετικά για τον Ζεεχόφερ, ενώ το 64% εναντίον του. Μόνον οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς τον στηρίζουν.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί θέλουν πρόωρες εκλογές

Στο μεταξύ σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες (47%), ενώ το 29% δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι σε περίπτωση νέων εκλογών μόνον ένας στους τρεις ερωτηθέντες (32%) θεωρεί ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί καγκελάριος και μόνον ένας στους τέσσερις (24%) το επιθυμεί. Σχεδόν οι μισοί (48%) θεωρούν ότι η Μέρκελ δεν θα τα καταφέρει και πάλι, ενώ το 56% επιθυμεί την αποχώρησή της από την καγκελαρία.

Το 45% πιστεύουν ότι αν στηθούν ξανά οι κάλπες θα προκύψει νέα κυβερνητική συμμαχία και όχι μεγάλος συνασπισμός, ενώ ένας στους πέντε (20%) θεωρεί ότι η ακροδεξιά μπορεί να μετάσχει σε κυβερνητική συμμαχία.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου