Αίγυπτος: Στις 28 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια του ναού της Θεοτόκου στα Ελληνικά Κοιμητήρια

Τελευταία ενημέρωση: 2018-09-14, 20:01:06
Αίγυπτος: Στις 28 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια του ναού της Θεοτόκου στα Ελληνικά Κοιμητήρια

Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ελληνικών Κοιμητηρίων της Αλεξάνδρειας, δίπλα ακριβώς από το Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι.

Μία εκκλησία που έχει καταγράψει μνήμες δεκαετιών και έχει συνδέσει το όνομά της με την πορεία του Αλεξανδρινού Ελληνισμού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής παροικίας σε όλη τη Χώρα του Νείλου.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων που έχουν εναποθέσει το σώμα τους στο χώρο αυτό, είναι ο Γεώργιος Αβέρωφ, που είχε ταφεί στο Α΄ Κοιμητήριο. Σήμερα βέβαια υπάρχει κενοτάφιο, καθώς τα οστά του έχουν μεταφερθεί στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επίσης, υπάρχουν ο οικογενειακός τάφος του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και οι τάφοι μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπως των Δ. Αναστάση, Σαλβάγων, Ζερβουδάκη, Καζούλη, Ράλλη, Ροδοκανάκη, Κάσδαλη κ.ά.

Εδώ βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος του ποιητή Καβάφη και οι τάφοι μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Στο Β΄ Κοιμητήριο έχει στηθεί Ηρώο με περίπου 100 οστά Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

To Ηρώο με τα οστά Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
 
Η ανακαίνιση της εκκλησίας έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί με τις ακαταπόνητες φροντίδες της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με τα μέλη του προεδρείου της να δίνουν όσο μπορούσαν από τον εαυτό τους για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Αλεξανδρινού επιβλέποντα Πολιτικού Μηχανικού Γρηγόρη Σαατσόγλου αλλά και των Αιγυπτίων συναδέλφων του, που με απόλυτη επαγγελματική ευσυνειδησία προχώρησαν το έργο, το οποίο στις 28 Οκτωβρίου, η Κοινοτική Επιτροπή Αλεξανδρείας θα παραδώσει στην παροικία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=