ΔΙΕΘΝΗ

Αυτό είναι το αεροσκάφος του Πούτιν που τρομάζει το ΝΑΤΟ [βίντεο]

αυτό-είναι-το-αεροσκάφος-του-πούτιν-πο-752894

Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα νέα αεροσκάφη Beriev A-100 Airborne Warning and Control System (AWACS) γύρω στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Το AWACS θα ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας να κερδίσει και να διατηρήσει την υπεροχή του αέρα σε συνδυασμό με το Sukhoi Su-30SM Flanker-H και το Sukhoi Su-35S Flanker-E.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να υπογράψει σύμβαση παραγωγής για το νέο AWACS, το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον στόλο Berli A-50 Mainstays της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κάποια στιγμή εντός του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος της United Aircraft Corporation της Ρωσίας, Yuri Slyusar,δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πως αναμένεται μια λεπτομερή συζήτηση με το Υπουργείο Άμυνας σχετικά με τη σύμβασης παράδοσης των αεροσκαφών A-100 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το 2019.

Ενώ οι λεπτομερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσικής κυβέρνησης και του κατασκευαστή αναμένονται αργότερα φέτος, οι Ρωσικές πηγές αμυντικού τομέα είναι σίγουρες ότι τα αεροσκάφη παραγωγής θα αρχίσουν να παραδίδονται στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, γύρω στο 2020 με 2021.

Η εταιρεία παραγωγής Rostec αναφέρει ότι το A-100 είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του A-50.Η αντικατάσταση των βασικών κινητήρων D-30KP2 με πολύ πιο σύγχρονες PS-90A-76, η εγκατάσταση τροποποιημένης πτέρυγας και ενισχυμένου εξοπλισμού προσγείωσης αυξάνουν σημαντικά την απόδοση του αεροσκάφους.

Το A-100 παίρνει στοιχεία από τη βελτιωμένη απόδοση του αεροσκάφους Il-76MD-90A και το συνδυάζει με ένα υβριδικό ραντάρ σαν και αυτό που βρίσκεται στο Northrop Grumman E- 2D Advanced Hawkeye. Η εταιρεία σε δήλωσή της προσέθεσε ότι το νέο σύστημα ραντάρ περιλαμβάνει περιστρεφόμενη κεραία ικανή για ενεργή ηλεκτρονική σάρωση και κάνει μια περιστροφή κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Αν οι περιγραφές της Rostec σχετικά με την απόδοση του A-100 είναι ακριβείς, το νέο AWACS της Ρωσίας πρέπει να προσφέρει τεράστια απόδοση,εξοπλισμένο με ισχυρά πανοραμικά ραντάρ παρακολούθησης και υπερ-σύγχρονους υπολογιστές, που θα έχουν τη δυνατότητα σάρωσης του εναέριου χώρου για εκατοντάδες χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση, προσδιορίζοντας τους στόχους και στέλνοντας πλήρη δεδομένα στόχευσης σε συστήματα άμυνας που τους επιτρέπουν να καταρρίψουν τους στόχους. Έτσι τα αεροσκάφη νέας γενιάς με αυτές τις δυνατότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναέριες διοικητικά κέντρα που διευκολύνουν τον έλεγχο των εναέριων, επίγειων και ναυτικών επιχειρήσεων.

Με το νέο ραντάρ AESA, το A-100 θα προσφέρει τεράστια βελτίωση στην ικανότητα ανίχνευσης τόσο στον άερα όσο και στο έδαφος, σε σύγκριση με τα σημερινά A-50 και A-50U. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καλά θα συγκριθεί το νέο σύστημα με τα υπάρχοντα δυτικά συστήματα όπως το E-3 Sentry της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Ωστόσο ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία AESA του A-100 μπορεί να δώσει στο ρωσικό αεροσκάφος ένα πλεονέκτημα έναντι του αμερικανικού αεροσκάφους.

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα 15 αεροσκάφη A-50 και τέσσερα αεροσκάφη A-50U, που μάλλον θα αντικατασταθούν με το πολύ πιο ικανό A-100, το πρώτο παράδειγμα του οποίου αναμένεται να κάνει την πρώτη του πτήση μέχρι το τέλος του έτους, με μόνο εμπόδιο το χρονοδιάγραμμα και τους περιορισμούς που αυτό θέτει.

Πηγή: The National Interest

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου