ΔΙΕΘΝΗ

Ο τραγικός απολογισμός του εμφυλίου στη Συρία: Πάνω από 360.000 οι νεκροί

ο-τραγικός-απολογισμός-του-εμφυλίου-σ-753045

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την ώρα που η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία απειλούν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των εξεγερμένων στην Ιντλίμπ.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε εκδώσει το Παρατηρητήριο ήταν στις 12 Μαρτίου. Έκανε λόγο για τουλάχιστον 350.000 θανάτους μέσα σε επτά χρόνια, από τους οποίους περίπου 20.000 παιδιών.

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 μετά την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς ειρηνικών διαδηλώσεων με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αντιτιθέμενοι στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ πήραν τότε τα όπλα. Στην πορεία των χρόνων κατέστη πιο πολύπλοκος με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και κινημάτων καθώς και τζιχαντιστικών οργανώσεων.

«364.792 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις 15 Μαρτίου 2011 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2018», ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο, που στηρίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε όλη τη χώρα.

Μέσα σε περισσότερα από επτά χρόνια, 110.687 άμαχοι πέθαναν, από τους οποίους περισσότεροι από 20.000 ήταν παιδιά και σχεδόν 13.000 γυναίκες, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Τουλάχιστον 124.000 στρατιώτες του συριακού στρατού και μέλη συμμαχικών –συριακών και μη συριακών– πολιτοφυλακών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ανάμεσά τους, 64.868 στρατιώτες του συριακού στρατού και 1.665 μαχητές της λιβανικής Χεζμπολάχ, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η ΜΚΟ έχει τεκμηριώσει επίσης τον θάνατο τουλάχιστον 64.000 τζιχαντιστών και ισλαμιστών εξτρεμιστών, μεταξύ των οποίων μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, στην οποία κυριαρχεί το πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Παράλληλα, οι μάχες έχουν κοστίσει τη ζωή σε περίπου 64.800 μαχητές άλλων δυνάμεων, κυρίως μη τζιχαντιστικών ανταρτικών οργανώσεων, κουρδικών δυνάμεων και λιποτακτών από τον συριακό στρατό.

Η ΜΚΟ διευκρινίζει επίσης πως 250 νεκροί δεν έχουν αναγνωριστεί.

Σε αυτό τον ολέθριο πόλεμο, οι άμαχοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, κυρίως κατά τις τελευταίες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εναντίον προπυργίων των ανταρτών, όπως της Ανατολικής Γούτα.

Ο θύλακος αυτός κοντά στη Δαμασκό ήταν ο στόχος από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο μιας τεράστιας στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος Άσαντ και του ρωσικού στρατού που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.700 αμάχων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Το καθεστώς έχει θέσει τώρα στο στόχαστρο την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Μια επίθεση στην Ιντλίμπ κινδυνεύει να προκαλέσει τη μεγαλύτερη «ανθρωπιστική καταστροφή» του 21ου αιώνα, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, γνωρίζοντας πως οι γειτονικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων στεγάζουν περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους, οι μισοί από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου