Προεκλογικό «άρωμα» στη ΔΕΘ: Εξαγγελίες με φόντο τις κάλπες

Τελευταία ενημέρωση: 2018-09-06, 09:03:59
Προεκλογικό «άρωμα» στη ΔΕΘ: Εξαγγελίες με φόντο τις κάλπες

Με το βλέμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, βρίσκονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι ετοιμάζονται για τις εξαγγελίες που θα κάνουν στην 83η ΔΕΘ.

Το σημαντικό αυτό γεγονός αναμένεται να είναι η αφετηρία μιας μακράς προεκλογικής περιόδου καθώς με το που θα πέσει η αυλαία της έκθεσης τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την χώρα, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κλείσει και τα ονόματα που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες και τους δήμους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το προεκλογικό κλίμα αναμένεται να δυναμιτίσουν και οι δημοσκοπήσεις που παραδοσιακά κάνουν την εμφάνιση τους μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Στο Μαξίμου σχεδιάζουν ήδη τις επισκέψεις που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο Φθινόπωρο και οι οποίες ήταν αρχικά να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο η εθνική τραγωδία στο Μάτι τις ανέβαλε προσωρινά. Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι πως μέσα σε λιγότερο από 15 μέρες έχει επισκεφθεί την Ιθάκη, την Σύρο και τα Χανιά πήγε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής αυτή την φορά παρουσία κατοίκων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μετέβη και στην Θεσσαλονίκη για να μιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.  

Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο εκτιμά πως με τις παροχές που θα εξαγγείλει το Σάββατο στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, τόσο για τα όσα συνέβησαν στο Μάτι όσο και για την υπερφορολόγηση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τους πολίτες.

Ωστόσο η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας αποτελεί για τον ίδιο ένα σημαντικό «Crash Test» λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν για την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς η κυβέρνηση έχει εισπράξει σημαντικό πολιτικό κόστος στην Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Σενάρια για λίστα στις ευρωεκλογές

Μέσα σε αυτή την προεκλογική ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί ήρθαν να προστεθούν και τα σενάρια περί αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να επανέλθει το σύστημα της λίστας που ίσχυε μέχρι το 2014.

Αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η κυβέρνηση τότε θα πυροδοτήσει εκ νέου τα σενάρια περί τριπλών εκλογών τον Μάιο καθώς θα αποσυμφορηθεί από την σταυροδοσία το ευροψηφοδέλτιο. Για να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών απαιτείται μια τροπολογία και να υπερψηφιστεί με απλή πλειοψηφία.

Στην Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της ΝΔ που ξεκίνησε από χθες τις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους σήμερα από το πρωί θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και θα έχει διαδοχικές επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως δεν πρόκειται να μπει σε ένα ανταγωνισμό παροχών καθώς θα πλήξει την οικονομία που ναι μεν βρίσκεται εκτός προγράμματος αλλά δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

«Αυτά τα οποία θα πούμε θα είναι λίγα, θα είναι συγκεκριμένα, θα είναι κοστολογημένα και θα είναι πράγματα τα οποία γίνονται. Σκοπός  μας είναι να δώσουμε ελπίδα, αλλά ρεαλιστική ελπίδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στους κοινωνικούς εταίρους.

Στην Πειραιώς βρίσκονται εδώ και καιρό σε εκλογική ετοιμότητα καθώς εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προσφύγει στις κάλπες ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί την δεδομένη χρονική στιγμή η παρουσίαση από το βήμα της ΔΕΘ μιας εναλλακτικής πρότασης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να ξεφύγει από τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές. Θα θελήσει ουσιαστικά να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα στην διακυβέρνηση της χώρας και παράλληλα θα επιχειρήσει να αποδομήσει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί μεταμνημονιακής Ελλάδας.   

«Κλειδώνουν» τα ονόματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αμέσως μετά την ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις περιοδείες του ενώ παράλληλα θα μπουν στην τελική ευθεία και οι συσκέψεις για τους υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είναι να έχουν κλειστεί όλα τα ονόματα που θα διεκδικήσουν τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να μετακομίζει στις Βρυξέλλες. Η υποψηφιότητα του «κλείδωσε» μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω σενάρια περί επιστροφής σε λίστα, τότε θα τεθεί επικεφαλής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου. Ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με απόφαση του προέδρου της ΝΔ έχει αναλάβει επικεφαλής του συνεδρίου του κόμματος που θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

 [thetoc.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
9
=