ΔΙΕΘΝΗ

Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης το Περού, στα σύνορα με τον Ισημερινό

σε-κατάσταση-υγειονομικής-έκτακτης-α-764373

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε τρεις τομείς της επαρχίας Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, μετά τη μαζική άφιξη μεταναστών από τη Βενεζουέλα που φεύγουν από την πατρίδα τους λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το μέτρο ελήφθη λόγω «άμεσου κινδύνου επιπτώσεων στην υγεία και την αποκατάσταση (του πληθυσμού), που οφείλεται στην αύξηση των διεθνών μεταναστευτικών ροών με προέλευση τον βορρά», αναφέρεται στο διάταγμα που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τους τομείς Άγουας Βέρδες, Σαρουμίγια και Τούμπες, όπου χιλιάδες Βενεζουελάνοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες αφού διέσχισαν τα σύνορα, προτού η περουβιανή κυβέρνηση επιβάλει την παρουσίαση διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «άμεσες και απαραίτητες δράσεις για τη μείωση του πολύ υψηλού κινδύνου» για την υγεία, αναφέρεται στο διάταγμα, όμως οι περουβιανές αρχές δεν διευκρίνισαν ποια μέτρα έχουν ληφθεί, ούτε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν.

Από την έναρξη του έτους, περισσότεροι από 300.000 Βενεζουελάνοι έχουν εισέλθει στο Περού. Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο αριθμός αυτός θα φθάσει το μισό εκατομμύριο έως τον Νοέμβριο.

Απέναντι σε αυτό το κύμα μαζικών αφίξεων η Λίμα αποφάσισε το Σάββατο να απαιτεί από τους μετανάστες να παρουσιάζουν τα διαβατήριά τους, επιτρέποντας ωστόσο την είσοδο σε εγκύους, στους ανθρώπους άνω των 70 ετών και σε παιδιά που έρχονται για να επανενωθούν με τους γονείς τους, υπό τον όρο ότι αιτούνται καθεστώς πρόσφυγα κατά την άφιξή τους.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου