Τουρκία: Αυξάνονται οι δασμοί σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: 2018-08-15, 18:52:50
Τουρκία: Αυξάνονται οι δασμοί σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ

Eν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικο-οικονομικής διένεξης Ουάσινγκτον-Άγκυρας, η Τουρκία αύξησε τους δασμούς σε μια σειρά εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων απαντώντας σε αντίστοιχη ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα.

Τα αμερικανικά επιβατικά οχήματα βαρύνονται πλέον με δασμούς 120%, τα αλκοολούχα ποτά με 140% και τα φύλλα καπνού με 60% ενώ αυξημένοι δασμοί επιβάλλονται επίσης σε καλλυντικά, ρύζι και άνθρακα. Την ίδια ώρα τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το νέο αίτημα του κρατούμενου Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού. O Λευκός Οίκος εξέφρασε στις 14/8 εκ νέου τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Μπράνσον παραμένει κρατούμενος. Εν τω μεταξύ τουρκικό δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Τανέρ Κιλίτς ο οποίος κρατείται εδώ κι ένα χρόνο για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν, το ύψος των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν σήμερα ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια δολάρια. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά όχι ο μοναδικός», υπογράμμισε.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε με διάταγμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνεται καθώς η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα διέρχονται μια διπλωματική κρίση που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων αυτό τον μήνα.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι διευκρίνισε  πως η αύξηση των δασμών γίνεται σε «αντίποινα» για «τις εκ προθέσεως επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία» της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Οι εντάσεις αυτές οδήγησαν στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας την Παρασκευή, όταν το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 16% έναντι του δολαρίου. Από τις αρχές του έτους, η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Από ΤΙς 14/8 ωστόσο, η λίρα φαίνεται να σταθεροποιείται υπό την επίδραση κυρίως των μέτρων της κεντρικής τράπεζας της Άγκυρας που ανακοίνωσε στήριξη της ρευστότητας.

σΤΙς 15/8 η λίρα εξακολουθούσε να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου χωρίς ωστόσο να διαγράφει τις απώλειες των τελευταίων ημερών.

Το μέτρο αυτό ανακοινώνεται την επομένη της θεαματικής έκκλησης του Ερντογάν για σαμποτάζ των ηλεκτρονικών συσκευών που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εκείνων της Apple.

Οι αναταράξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες προτού μετατραπούν σε καταιγίδα λόγω της κράτησης στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο τελευταίος κατηγορείται από την Άγκυρα για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, τις οποίες εκείνος αρνείται κατηγορηματικά. Έπειτα από φυλάκιση ενάμιση έτους, τέθηκε τον Ιούλιο σε περιορισμό κατ΄οίκον.

Τουρκικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του πάστορα που ζητούσε να αρθεί ο περιορισμός του κατ΄οίκον ωστόσο ο δικηγόρος του δήλωσε πως ένα άλλο δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει το αίτημά του.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε χθες πως ο Τραμπ αισθάνεται «μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας δεν έχει απελευθερωθεί».

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=