ΔΙΕΘΝΗ

Προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα

προσπάθεια-επιστροφής-στην-ομαλότητ-464215

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μεμπαζάα, ορίστηκε χθες προσωρινός πρόεδρος της χώρας από το Συνταγματικό Συμβούλιο, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία του Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι βάσει του συντάγματος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και όχι ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι βάσει του συντάγματος πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το αργότερο εντός 60 ημερών από σήμερα.

 

Ανοιξαν τα αεροδρόμια

Ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μια ημέρα μετά τη ματαίωση πολλών πτήσεων.

«Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα ΜΜΕ», μετέδωσε το πρακτορείο.

 

Στη Τζέντα ο Μπεν Αλί

Ο Τυνήσιος πρώην πρόεδρος Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί κατέφυγε στην Σαουδική Αραβία μαζί με μέλη της οικογένειάς του, επιβεβαίωσε ανακοινωθέν του παλατιού το οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Η άφιξή του στην Τζέντα, πόλη στην Ερυθρά Θάλασσα, είχε αναφερθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και Αλ Τζαζίρα. την ίδια πληροφόρηση είχε δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδαραβική κυβερνητική πηγή.

«Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του Προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του», ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ωστόσο, προχθές το βράδυ ανέφερε ότι ο Μπεν Αλί κατευθύνονταν προς το Κατάρ όπου βρίσκεται η σύζυγός του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε νωρίτερα να δώσει άδεια στον φυγά πρόεδρο της Τυνησίας Ζιν αλ Αμπεντίν Μπεν Αλί να εισέλθει στη Γαλλία, μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα επίσημες πηγές.

Τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα LCI και i-Tele δεν προσθέτουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την άρνηση του Σαρκοζί να δεχθεί σε γαλλικό έδαφος τον Μπεν Αλί.

 

Φήμες για συλλήψεις

Ο Σάχερ Ματέρι, επιχειρηματίας και γαμπρός του φυγά προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί βρίσκεται στο Ντουμπάι και η τηλεοπτική είδηση περί συλλήψεώς του είναι ανακριβής, τόνισε σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερ στενός συνεργάτης του.

«Βρίσκεται στο Ντουμπάι από σήμερα το μεσημέρι», τόνισε ο ίδιος συνεργάτης (ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί από το Ρόιτερ), ενώ τόνισε πως τηλεφώνησε ο ίδιος στον Ματέρι για να πληροφορηθεί που βρίσκεται.

Λεηλατήθηκε πολυκατάστημα

Το σούπερ-μάρκετ Geant (Γίγας), στη βόρεια έξοδο της Τύνιδας, λεηλατήθηκε χθες ύστερα από επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα σε αυτό. Ένα τμήμα του καταστήματος πυρπολήθηκε χθες Παρασκευή.

Δεκάδες άνθρωποι έβγαιναν από το πολυκατάστημα παίρνοντας ό,τι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια, ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν αστυνομικοί. Ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς που βρισκόταν πολύ κοντά, ήταν εγκαταλελειμμένο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπαζαν στη διάρκεια της νύχτας τις βιτρίνες των καταστημάτων, τα οποία είχαν πυρποληθεί και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. ‘Αδεια καροτσάκια των σούπερ-μάρκετ ήταν σκορπισμένα κοντά σε οδικές αρτηρίες.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν και λεηλάτησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως πολυκαταστήματα των γαλλικών εταιριών Carrefour και Casino, στα οποία ήταν συνέταιροι επιχειρηματίες προσκείμενοι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Δύο ακόμη καταστήματα Carrefour, στη Μάρσα, βορείως της Τύνιδας, και στη συνοικία Γαζάλα λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Επίσης τρία πολυκαταστήματα των εταιριών Monoprix και Magasin General λεηλατήθηκαν σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Οι λεηλασίες αυτές σημειώθηκαν ενώ στην περιοχή δεν υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί από χθες.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη χώρα από χθες το απόγευμα. Ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη. Δυνάμεις του κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε.

Εκατοντάδες Ευρωπαίοι που ήταν σε διακοπές, εγκατέλειψαν την Τυνησία. Γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία ακύρωσαν όλες τις πτήσεις προς τη χώρα αυτή.

Κατάρ: Σεβόμαστε την επιλογή του τυνησιακού λαού

Το Κατάρ ανακοίνωσε πως θα σεβαστεί τη φωνή των Τυνήσιων και δεσμεύτηκε να διατηρήσει επίσημες σχέσεις με τους πολίτες της Τυνησίας και να τις αναπτύξει προς όφελος των δύο κρατών. «Το Κατάρ σέβεται τη θέληση και την επιλογή του τυνησιακού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας και συμπλήρωσε ότι πως το «το Κατάρ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Τυνησία».

Εκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για ηρεμία και ενότητα στην Τυνησία

Εκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της Τυνησίας να διατηρήσουν την ειρήνη ώστε να επιλυθεί η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, απηύθυνε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Τυνησία, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αντιπροσώπους της κοινωνίας της Τυνησίας και αξιωματούχους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διατηρηθούν οι κατακτήσεις του λαού της Τυνησίας και για να επιτευχθεί εθνική ειρήνη».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απηύθυνε έκκληση για «εθνική συναίνεση όσον αφορά τους τρόπους εξόδου της χώρας από την κρίση έτσι ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το σεβασμό της βούλησης του λαού της Τυνησίας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου