ΔΙΕΘΝΗ

Του έκλεψαν από την τσάντα το χρυσό «Νόμπελ των Μαθηματικών»

του-έκλεψαν-από-την-τσάντα-το-χρυσό-νό-782052

Ο νικητής του Μεταλλίου Φιλντς, το οποίο αποκαλείται συχνά το «βραβείο Νόμπελ των μαθηματικών», έπεσε θύμα επιτήδειων που του έκλεψαν το βραβείο του λίγη ώρα αφότου του απονεμήθηκε σε μια τελετή στο Ρίο ντε Ζανέιρο την Τετάρτη.

Ο Κότσερ Μπίρκαρ, κούρδος πρόσφυγας από το Ιράν που διδάσκει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είχε βάλει το χρυσό μετάλλιο, αξίας περίπου 4.000 δολαρίων, μέσα στον χαρτοφύλακα που είχε μαζί του, όμως λίγο αργότερα αντιλήφθηκε πως ο χαρτοφύλακας έκανε φτερά, εξήγησαν οι οργανωτές της εκδήλωσης.

Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στον εκθεσιακό χώρο όπου έγινε η τελετή, το Χιουσέντρου, βρήκαν άδειο τον χαρτοφύλακα σε ένα κοντινό κιόσκι. Η αστυνομία εξετάζει τα πλάνα του συστήματος βιντεοεπιτήρησης κι έχει εντοπίσει δύο πιθανούς υπόπτους.

«Η Διεθνής Ένωση Μαθηματικών λυπάται βαθιά για την κλοπή χαρτοφύλακα που ανήκε στον μαθηματικό Κότσερ Μπίρκαρ και περιείχε το Μετάλλιο Φιλντς (που έλαβε) στην τελετή το πρωί», ανέφεραν οι οργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

Ήταν η πρώτη φορά που η τελετή απονομής του βραβείου, που δίνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένδειξη αναγνώρισης σημαντικών επιτευγμάτων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, έγινε στο νότιο ημισφαίριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου