ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό: Το Ιράν ετοιμάζεται για μεγάλα γυμνάσια, λένε οι αμερικανοί

κλιμακώνεται-η-ένταση-στον-περσικό-το-782798

Το Ιράν ετοιμάζεται για μεγάλα γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο τις επόμενες ημέρες, επισπεύδοντας τις ετήσιες ασκήσεις εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Τεχεράνη έχει οργιστεί με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις. Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα τους δεν θα υποκύψει σε μια νέα εκστρατεία της Ουάσιγκτον να βάλει θηλιά στις ζωτικής σημασίας εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση της Μέσης Ανατολής επιβεβαίωσε ότι παρατήρησε αύξηση της ιρανικής δραστηριότητας και στα Στενά του Ορμούζ, έναν στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο για τις μεταφορές πετρελαίου, που απείλησαν να μπλοκάρουν οι Φρουροί της Επανάστασης. «Έχουμε υπόψη μας την αύξηση των ιρανικών ναυτικών επιχειρήσεων στον Αραβικό Κόλπο, τα Στενά του Ορμούζ και τον Κόλπο του Ομάν», είπε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης, Μπιλ Έρμπαν.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις κινήσεις τους και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ναυσιπλοϊα και το εμπόριο στα διεθνή ύδατα», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους είπαν στο Reuters ότι οι Φρουροί της Επανάστασης φαίνεται ότι ετοιμάζουν πάνω από εκατό σκάφη για τις ασκήσεις, στις οποίες μπορεί να λάβουν μέρος και εκατοντάδες μέλη του στρατού ξηράς.

Πρόσθεσαν δε ότι τα γυμνάσια μπορεί να αρχίσουν εντός του επομένου διημέρου ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον που εντείνει την οικονομική και διπλωματική πίεση στην Τεχεράνη, παρά τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο βρόγχος στην ιρανική οικονομία μπορεί τελικά να ενώσει τους πολίτες της χώρας κατά των ΗΠΑ και να ενισχύσει τη θέση των μουλάδων.

Η ισοτιμία του ριάλ, του εθνικού νομίσματος του Ιράν, υποχώρησε ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται στις 7 Αυγούστου να επιβάλουν τον πρώτο γύρο οικονομικών κυρώσεων. Από τις αρχές του 2018 έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στο Ιράν για την άνοδο των τιμών, τις ελλείψεις νερού, τις διακοπές ρεύματος και την καταγγελλόμενη διαφθορά. Χθες εκατοντάδες Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων, όπως το Ισπαχάν, το Καράτζ και το Σιράζ διαμαρτυρόμενοι για τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου