ΔΙΕΘΝΗ

Μόνιμη και γενική εκεχειρία

μόνιμη-και-γενική-εκεχειρία-465921

Η Βασκική αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση ETA κήρυξε "μόνιμη, γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα" κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με ανακοινωθέν της το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Gara στη διαδικτυακή της έκδοση (http://www.gara.net), σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου είχε ανακοινώσει εκεχειρία.

Η οργάνωση, στην οποία επιρρίπτεται η ευθύνη για περίπου 850 θανάτους στον μισό και πλέον αιώνα δράσης της με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου Βασκικού κράτους σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας, θεωρείται ότι επλήγη από μια σειρά συλλήψεων στελεχών της και τη στροφή αρκετών Βάσκων σε μια πιο ειρηνική πολιτική.

Ο Μαρσελίνο Ιγκλέσιας, οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, χαρακτήρισε την εξέλιξη "σημαντική είδηση", αλλά πρόσθεσε ότι η ETA θα πρέπει να επιδείξει τη βούλησή της να επιτευχθεί ειρήνη με "πράξεις και χωρίς όρους". Πηγές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην μερικώς αυτόνομη Χώρα των Βάσκων χαρακτήριζαν το ανακοινωθέν "ανεπαρκές".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου