ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στη Φινλανδία – Φωτιές στη Σουηδία

καύσωνας-στη-φινλανδία-φωτιές-στη-σο-793595

Είναι σαφές πως κάτι …παράξενο συμβαίνει στον Αρκτικό Κύκλο. Δεν είναι μόνο οι 33 βαθμοί Κελσίου στη Βόρεια Φινλανδία αλλά και οι φωτιές στη Σουηδία!

Οι 33 βαθμοί Κελσίου στη βόρεια Φινλανδία δεν αποτελούν μια φυσιολογική μέτρηση, τη στιγμή που η μέση θερμοκρασία για την εποχή θα έπρεπε να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 βαθμών.

Έχει όμως και συνέχεια. Τις τελευταίες ημέρες οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και στη Σουηδία. Στην Ουψάλα, για παράδειγμα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια της Στοκχόλμης, ο υδράργυρος έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, επίσης στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν δεκάδες μέτωπα φωτιάς. Υπάρχουν συνολικά 44 μέτωπα και εκδόθηκαν διαταγές εκκένωσης για τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται, ιδίως στις επαρχίες Γκόβλεμποργκ, Ίεμτλαντ και Νταλεκάρλι.

Δύο ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη όπως κι έξι ελικόπτερα από τη Νορβηγία εστάλησαν στα κεντρικά της χώρας, όπου μαίνονταν οι πυρκαγιές, ανακοίνωσε η σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας MSB. Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη σουηδική Λαπωνία. Επιπλέον, στα περίχωρα της πόλης Τζόκμοκ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σημειώθηκαν πέντε πυρκαγιές.

«Την τελευταία φορά που είδαμε πυρκαγιές τέτοιας έκτασης ήταν πριν από 12 χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Άντερσον, διασώστης στην περιοχή. Η MSB ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ώστε να αποσταλούν ενισχύσεις, ιδίως πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού αλλά και δυνάμεων. Για τις πυρκαγιές ευθύνεται το πολύ ζεστό, ξηρό καλοκαίρι.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου