ΔΙΕΘΝΗ

O Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μειονότητα οι Τουρκοκύπριοι

o-ερντογάν-από-τα-κατεχόμενα-δεν-θα-επι-801161

«Μηνύματα» από τα Κατεχόμενα, τα οποία επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης, έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι θύματα του αδιεξόδου, στις κοινές δηλώσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Μουσταφά Ακιντζί

Μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Ερντογάν την Τρίτη ταξίδεψε αρχικά στο Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια στην Κύπρο, ενώ το επόμενο διήμερο θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Tο μεσημέρι της Πέμπτης θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ετσι, ο Ερντογάν έσπασε την παράδοση 37 ετών, που θέλει τον εκάστοτε πρόεδρο της Τουρκίας να κάνει στα Κατεχόμενα την πρώτη επίσκεψη μετά την ορκωμοσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μειονότητα σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος», τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Η Κύπρος είναι ο εθνικός σκοπός μας. Στόχος μας είναι να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να διπλασιάσει το ΑΕΠ των Κατεχόμενων, με τη μετατροπή τους σε επίκεντρο της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ευθύνεται για το αδιέξοδο στη Διάσκεψη πριν από ένα χρόνο, επειδή- όπως είπε-συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Από την πλευρά του, ο Ακιντζί δήλωσε ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και εκείνων της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή.

Στα Κατεχόμενα έστησαν φιέστα για την επίσκεψη Ερντογάν. Τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου με σημαίες στα χέρια, ενώ κάποια στιγμή ένα κορίτσι έπεσε στην αγκαλιά του. Στους δρόμους από τους οποίους πέρασε τα μέτρα ασφάλειας ήτα δρακόντεια και εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούσαν κάθε σημείο.

Πάντως, ο Ερντογάν- που έφτασε με 40’ καθυστέρηση στα Κατεχόμενα- δεν εγκαινίασε το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά, έξω από τη Λευκωσία, των 37.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς για προσευχή.

Ο λόγος για την ακύρωση των εγκαινίων δεν έγινε γνωστός.

[thetoc.gr, Anadolu, ΑΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου