ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Θανατηφόρο γκολ σε Μουντιάλ: Τον δολοφόνησαν γιατί έβαλε αυτογκόλ -Η ιστορία του Εσκομπάρ

θανατηφόρο-γκολ-σε-μουντιάλ-τον-δολοφ-804322

Τα Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου παγκοσμίως.

Κάθε τέσσερα χρόνια μαζεύονται έθνη από τα όλα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για το δημοφιλέστερο άθλημα. Ομως το 1994 το Μουντιάλ των ΗΠΑ έμεινε στην ιστορία για μία στυγερή δολοφονία ποδοσφαιριστή. Αυτή ήταν η «τιμωρία» του επειδή είχε βάλει ένα… αυτογκόλ.

Η συμμετοχή της Κολομβίας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, δημιούργησε… ευκαιρία για εύκολο στοιχηματικό κέρδος στα καρτέλ που έκαναν κουμάντο στην χώρα και για διάκριση παγκοσμίως.

Επτά μήνες πριν το Μουντιάλ των ΗΠΑ είχε δολοφονηθεί ο Πάμπλο Εσκομπάρ από την ομάδα PEPES που είχαν συνθέσει ορκισμένοι εχθροί του, με πρωτοβουλία της αστυνομίας, προκειμένου να πιάσουν τον βαρόνο των ναρκωτικών. Οπότε η χώρα δεν είναι… αφεντικό πια και επικρατούσε αναρχία. Οι έμποροι ναρκωτικών στην χώρα απειλούσαν ανοιχτά τους ανθρώπους της ομάδας. Στην πρεμιέρα με την Ρουμανία η Κολομβία έπρεπε να χάσει και… έχασε με 3-1.

Στο δεύτερο ματς στις 23 Ιουνίου 1994 η Κολομβία έπαιζε με αντίπαλο τις ΗΠΑ στο Λος Αντζελες και τα… καρτέλ ήθελαν νίκη απέναντι στο αουτσάιντερ της διοργάνωσης για να μπορεί να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αντρές και Πάμπλο Εσκομπάρ, παιδιά του Μεντεγίν

Οταν το ματς έφτασε στο 35ο λεπτό, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι έγινε τελικά. Σέντρα από τον Χάρκες των ΗΠΑ προς την άμυνα της Κολομβίας και το πόδι του Αντρές Εσκομπάρ μπήκε μπροστά για να απομακρύνει τον κίνδυνο. Η μπάλα αντί να φύγει μακριά του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και κατέληξε στα δίχτυα της ομάδας του. Ολος ο κόσμος είχε… παγώσει, περισσότερο από όλους ο ίδιος ο παίκτης. Γιατί προφανώς… ήξερε. Τελικά η Κολομβία έχασε με 2-1 και παρότι νίκησε 2-0 στο τελευταίο ματς την Ελβετία, αποκλείστηκε.

Η φάση του αυτογκόλ:

Ο δρόμος της επιστροφής ήταν πια… εφιάλτης για κάθε Κολομβιανό.

Ο Αντρές Εσκομπάρ

Ολη η ομάδα, οι συγγενείς και οι φίλοι του Αντρές Εσκομπάρ του έλεγαν να μείνει στις ΗΠΑ, για να σωθεί. Στην Κολομβία της αναρχίας και των καρτέλ, θα έπρεπε να… τιμωρηθεί σκληρά και να ζήσει μία «κόλαση». Ο αρχηγός Κάρλος Βαλντεράμα έμεινε στην Αμερική, αλλά ο Εσκομπάρ επειδή δεν ήθελε να πειράξουν την οικογένεια του, πήγε ο ίδιος στην πατρίδα του.

«Πρέπει να με δουν οι άνθρωποι μου. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ. Εις το επανιδείν» είχε γράψει σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Εl Tiempo», στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της αποτυχίας της Κολομβίας στο Μουντιάλ. «Δεν ήμασταν επιθετικοί, δεν θυσιαστήκαμε, χάσαμε τις ιδέες μας. Είναι αλήθεια πως είχαμε προβλήματα ως ομάδα, αλλά δεν χάσαμε την ενότητα μας. Σας παρακαλώ, να διατηρηθεί ο σεβασμός. Μια δυνατή αγκαλιά για όλους και για να σας πω ότι ήταν μια ευκαιρία και μια ξεχωριστή εμπειρία, περίεργη, την οποία δεν είχα νιώσει ποτέ στην ζωή μου» είχε σημειώσει τότε. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Carcol Radio» του είχε προτείνει να παραμείνει στις ΗΠΑ και να τελέσει χρέη σχολιαστή στα ματς. Αυτός απάντησε αρνητικά, γιατί όπως είπε ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι του. Και τελικά το… έκανε.

Την Παρασκευή 2 Ιουλίου 1994 είχε συναντήσει τη σύντροφο του στο Μεντεγίν, για μεσημεριανό και μετά κανόνισε να συναντηθεί με φίλους του, για να πιουν ένα ποτό. Παντού τον έβριζαν. Κανείς δεν του συγχωρούσε το αυτογκόλ.

Μπαίνοντας στο κλαμπ «Εl Indio» ήρθε νέο ξέσπασμα με αποδοκιμασίες. Φεύγοντας από το κλαμπ θα πήγαινε για φαγητό με φίλους. Πήγε στο πάρκινγκ να πάρει το αυτοκίνητο του. Ξάφνου εμφανίστηκαν τρεις άνδρες μπροστά του. Τον είχαν… τσεκάρει και μέσα στο κλαμπ.

Τον έβριζαν, αυτός απάντησε, αντιμίλησε και οι δύο έβγαλαν όπλο. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν. Τον πυροβόλησαν 6 φορές, σε κάθε πυροβολισμό φώναζαν «γκολ». Αμέσως εξαφανίστηκαν με φορτηγάκι, που τελικά μετά αποδείχθηκε ότι άνηκε στην ομάδα PEPES. Περίπου 45 λεπτά μετά ήταν νεκρός, στα 27 χρόνια του.

120.000 άνθρωποι στη κηδεία του

Λαϊκό προσκύνημα για τον 27χρονο που είχε δολοφονηθεί

Ο πρώτος που κάλεσαν για τον αναγνωρίσει ήταν ο Αλέξις Γκαρσία. Μετά το Μουντιάλ είχε προγραμματίσει να παντρευτεί την σύντροφο του, να πάρει μεταγραφή στην Μίλαν και μαζί του όλη την οικογένεια στο Μιλάνο.

Στην πόλη του, το Μεντεγίν (από εκεί καταγόταν και ο Πάμπλο Εσκομπάρ), έγινε η κηδεία με 120.000 ανθρώπους παρόντες. Το 2002 έγινε και άγαλμα ο Εσκομπάρ, αλλά μετά την εκτέλεση του όλοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές σταματούσαν να παίζουν για την Εθνική. Προτίμησαν την ζωή τους, από το να ρισκάρουν να παίζουν ποδόσφαιρο για μια χώρα που σκότωσε για ένα αυτογκόλ.

Το αυτογκόλ του... θανάτου, σε ένα σκίτσο

Η Πάμελα Κασκάρντο είπε για τον άνδρα της ζωής της που δολοφονήθηκε «Μια μέρα έχεις κοντά σου τον έρωτα της ζωής σου, κάνεις πλάνα για γάμο, για να αποκτήσεις παιδιά. Μετά, ξυπνάς και έχουν εξαφανιστεί όλα. Για εμένα η ζωή δεν συνεχίστηκε. Σταμάτησε εκεί».

«Εκείνη την ημέρα ένιωσα να τελειώνει και η δική μου ζωή. Δυο μήνες νωρίτερα είχα εγκαταλείψει την ενεργό δράση, αλλά είχα αφήσει ένα ενδεχόμενο να επιστρέψω. Μετά τη δολοφονία του, έχασα κάθε διάθεση, κάθε κίνητρο. Δεν ήθελα να ξαναδώ ποδόσφαιρο στη ζωή μου. Άλλαξε η ζωή όλης της οικογενείας. Καταστραφήκαμε» είπε ο αδερφός του Σαντιάγκο.

Μετά τη δολοφονία του έγινε ίδρυμα με το όνομα του, για τα φτωχά παιδιά που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Ήταν πλέον είδωλο στην Κολομβία. Αλλά νεκρός.

Σε όλη την χώρα έγινε είδωλο ο Αντρές

Στο ντοκιμαντέρ του ESPN με τίτλο «The Two Escobars», παρουσιάστηκε η άποψη ότι αν ο Πάμπλο Εσκομπάρ ζούσε, οι Γκαγιόν δεν θα είχαν τολμήσει να σκοτώσουν τον ποδοσφαιριστή. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου και ξόδευε τεράστια χρηματικά ποσά για να συντηρήσει ομάδες της Κολομβίας. Δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόζ μπράβος των καρτέλ ήταν ο δολοφόνος του Αντρές και εργαζόταν ως οδηγός και σωματοφύλακας για τους αδελφούς Γκαγιόν, οι οποίοι ήταν ισχυρές μορφές στον υπόκοσμο της Κολομβίας. Αποκαλύφθηκε αργότερα υπό την πίεση της κατάστασης και δέχθηκε ποινή 43 ετών από τη δικαιοσύνη. Τελικά έπεσε στα… 11 χρόνια η ποινή, γιατί τα καρτέλ έκαναν τα πάντα για να τον βγάλουν και πλήρωσαν δικαστές και εισαγγελείς. Αν και ο Κάστρο τράβηξε τη σκανδάλη, όλοι γνώριζαν ότι η εντολή προερχόταν από τους Γκαγιόν, οι οποίοι είχαν στοιχηματίσει στη νίκη της Κολομβίας και έχασαν ένα τεράστιο ποσό με το αυτογκόλ.

Ο δολοφόνος του Εσκομπάρ, Μουνιόζ

Μετά από 14 χρόνια έφυγε από την ζωή ο πατέρας του Εσκομπάρ. Με ένα καημό… Ποτέ δεν ξαναμίλησε έκτοτε για τον Αντρές και πέθανε δίχως να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τον δολοφόνο του 27χρονου γιου του που άφησε… οικογένεια και σχέδια να μείνουν απλά όνειρα.

Για ένα αυτογκόλ…

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου