ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση «ζωής» για τη Μέρκελ με συμφωνία για κέντρα τράνζιτ

παράταση-ζωής-για-τη-μέρκελ-με-συμφω-806156

Μέρκελ και Ζεεχόφερ (με την παρέμβαση και του πάντα ισχυρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) κατάφεραν να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό. Έναν «καλό συμβιβασμό», όπως τον χαρακτήρισε η ίδια η καγκελάριο της Γερμανίας. Χρειάστηκε (και πάλι σύμφωνα με τα λόγια της Μέρκελ) μια «σκληρή πάλη» και «δύσκολες μέρες».

Ήταν περίπου 23:30 το βράδυ (ώρα Γερμανίας). Η Μέρκελ, με το έντονο μπλε σακάκι της, εμφανίστηκε να κάνει δηλώσεις. Να πει τι συμφώνησε με τον κυβερνητικό της εταίρο, επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ. Να εξηγήσει πως η κυβέρνησή της πήρε παράταση ζωής. Για πόσο, όμως, άγνωστο.

Η Μέρκελ δεν μπορούσε να κρύψει την κούρασή της. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις εικόνες της που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων. Είναι η πολλοστή φορά που η καγκελάριος μοιάζει τόσο κουρασμένη. Ίσως και απογοητευμένη.

Ακόμη και στα λίγα καρέ όπου εμφανίζεται χαμογελαστή, κι εκεί το χαμόγελό της είναι συγκρατημένο.

Και υπάρχει και μια εικόνα που δίνει την αίσθηση πως ίσως έχει αποτυπώσει όλη την ουσία των όσων συμβαίνουν στη Γερμανία από την ημέρα των εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σε ένα πόντιουμ, η Μέρκελ κάνει δηλώσεις. Δίπλα της ένα άλλο, άδειο. Η καγκελάριος, είναι μόνη.

Ίσως η εικόνα να της να πηγάζει από το γεγονός πως και η ίδια ξέρει ότι η συμφωνία με τον Ζεεχόφερ δεν είναι καλός συμβιβασμός. Είναι απλά ένας συμβιβασμός για να την κρατήσει στην εξουσία. Σε βάρος άλλων. Οι αντιδράσεις είναι ήδη ηχηρές. Και μια νέα κρίση, δεν αποκλείεται…

Η συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για έναν «καλό συμβιβασμό». Αν έλεγε το αντίθετο θα ήταν είδηση. Μέρκελ και Ζεεχόφερ συμφώνησαν στην δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου στα γερμανικά σύνορα. Έτσι, πείστηκε ο πρόεδρος του CSU να παραμείνει υπουργός και να μην παραιτηθεί.

Στα κέντρα τράνζιτ, θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Αυτό που συζητείται αφορά στην δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους. Θα είναι δηλαδή κλειστά κέντρα κράτησης…

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται». Η Μέρκελ,πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή π.χ. προς την Ιταλία.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ

Οι αντιδράσεις για την… τράνζιτ Γερμανία

«Γενικά θετικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν στην πολιτική για το άσυλο η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν.

«Φύγαμε από την ψυχολογία και επιστρέψαμε στην ουσία, η οποία μας είχε λείψει», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής στην Καγκελαρία, η οποία συνέρχεται εκ νέου απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Την άποψή του κατά των τράνζιτ κέντρων ασύλου έσπευσε πάντως ήδη να εκφράσει ο αρχηγός της νεολαίας του SPD Κέβιν Κύνερτ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει ήδη απορρίψει αυτή τη μορφή ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, «ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για την Βόρεια Αφρική, για τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα ή για το Πασάου».

Στο δρόμο του AfD

Για «φουλ στον δρόμο της AfD», έκανε λόγο ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Αζίζ Μποζκούρτ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι «αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Αρνητικοί στην απόφαση της Χριστιανικής Ένωσης εμφανίστηκαν επίσης οι Πράσινοι, με τον Πρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί απλώς μίγμα παλιών ιδεών. «Η CDU και η CSU επανεμφάνισαν μια πρόταση του 2015 και την πωλούν ως συμφωνία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι με αυτή την παλιά πρόταση τα δύο κόμματα πηγαίνουν στο SPD και λένε «αυτό είναι τώρα», ενώ το SPD είχε απορρίψει σαφώς αυτά τα κέντρα ως μαζικά στρατόπεδα. «Άμοιρο SPD», κατέληξε χαρακτηριστικά, ενώ η συμπρόεδρός του Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η συμφωνία «μετατοπίζει κατά πολύ την αξιακή πυξίδα της Γερμανίας».

Επιφυλακτικό εμφανίστηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με τον γραμματέα της Κ.Ο. του Μάρκο Μπούσμαν να δηλώνει ότι από τη μια πλευρά είναι σωστό να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση και στα σύνορα, αλλά από την άλλη παραμένει ανοιχτό το εάν το κείμενο της συμφωνίας αποτελεί επαρκή βάση για κάτι τέτοιο.

«Η Μέρκελ αντάμειψε το θέατρο του Ζεεχόφερ»

CDU και CSU «συμφωνούν στην πλάτη των προσφύγων και περιφρονείται ο ανθρωπισμός», έγραψε ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter και σχολίασε ότι η Καγκελάριος αντάμειψε το «εβδομαδιαίο θέατρο» της CSU και ο Χορστ Ζεεχόφερ παραμένει ανενόχλητος.

Αρνητική στην δημιουργία κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες εμφανίστηκε και η οργάνωση «Ρro Asyl», η οποία έκανε λόγο για «συμφωνία στις πλάτες των αδυνάτων». Η προσφυγιά δεν είναι παράβαση, συνέχισε. «Δεν υπάρχουν δίκαιες και σύμφωνες με το κράτος δικαίου διαδικασίες ασύλου σε στρατόπεδα κράτησης», δήλωσε ο επικεφαλής της Γκύντερ Μπούρκχαρντ.

Αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο αυτά που συμφωνήθηκαν μπορούν και να εφαρμοστούν εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομίας Γιεργκ Ράντεκ και αναφέρθηκε αφενός στα νομικά ζητήματα που εγείρονται για την παρέμβαση των αστυνομικών, κι αφετέρου στο γεγονός ότι τα μέτρα περιορίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου