ΔΙΕΘΝΗ

12 μήνες φυλακή σε Αυστραλό αρχιεπίσκοπο για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

12-μήνες-φυλακή-σε-αυστραλό-αρχιεπίσκοπ-806186

Σε 12 μήνες φυλάκιση καταδίκασε δικαστήριο στην Αυστρία τον Καθολικό αρχιεπίσκοπο, Φίλιπ Γουίλσον με την κατηγορία της συγκάλυψης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τη δεκαετία του 1970.

Πρόκειται για τον ανώτερο σε αξίωμα κληρικό της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ανά την υφήλιο που καταδικάζεται για το συγκεκριμένο αδίκημα. Ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας, απέκρυψε την κακοποίηση αγοριών που βρίσκονταν στους κόλπους της εκκλησίας από παιδεραστή ιερέα στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Ωστόσο, ο Γουίλσον φαίνεται ότι θα αποφύγει την φυλακή, αφού το δικαστήριο διέταξε να εκτιμήσουν οι αρμόδιες Αρχές κατά πόσον μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να εκτίσει την ποινή του με κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Γουίλσον δεν παραιτήθηκε από τη θέση του, μολονότι το δικαστήριο τον έκρινε τον περασμένο Μάιο ένοχο επειδή προκειμένου να προστατέψει τη φήμη της Εκκλησίας, συγκάλυψε τις ενέργειες του συναδέλφου του, ιερέα Τζέιμς Φλέτσερ, οι οποίες έλαβαν χώρα όταν εκείνος ήταν βοηθός ιερέας στην περιοχή του Μέιτλαντ, 130χλμ. βόρεια του Σίδνεϊ. Ο Φλέτσερ είχε καταδικαστεί για εννέα σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών το 2004 και πέθανε στη φυλακή δύο χρόνια αργότερα.

Στη διάρκεια της δίκης του ο Γουίλσον αρνήθηκε ότι γνώριζε τη «δράση» του Φλέτσερ. Οι συνήγοροί του προσπάθησαν τέσσερις φορές να τερματίσουν την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι ο 67χρονος πελάτης τους έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ένα από τα θύματα του Φλέτσερ, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είχε περιγράψει λεπτομερώς την κακοποίηση στον αρχιεπίσκοπο Γουίλσον το 1976, πέντε χρόνια αργότερα.

Ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γουίλσον ότι δεν θυμόταν τη συζήτηση με το θύμα, κρίνοντας το τελευταίο ως αξιόπιστο μάρτυρα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου